Eltúlozzák a hétvégi hó-előrejelzéseket az amerikai síközpontok (MTI/AP)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.01.30. - Eltúlozzák a hétvégi hó-előrejelzéseket az amerikai és kanadai síközpontok, hogy több látogatót vonzzanak - mutatta ki két amerikai közgazdász.

Jonathan Zinman és Eric Zitzewitz maguk is síelők: a tanulmány megírásának ötlete akkor merült fel bennük, amikor az ígért 15 centiméter friss hó helyett alig ennek egyharmadát találták a pályákon egy vermonti síközpontban.
A Dartmouth College professzorai több mint 400 amerikai és kanadai sícentrum 2004 és 2008 közötti hójelentéseit hasonlították össze a hivatalos meteorológiai állomások adataival. Azt találták, hogy a síközpontok több friss havat jelentettek, mint a mérőállomások, ráadásul a különbség átlagosan 23 százalékkal nagyobb volt a hétvégéken, mint a hétköznapokon.
A szállodák megkérdőjelezik az eredményeket. Érvelésük szerint a különbséget az okozhatja, hogy a mérőállomások és a síközpontok nem azonos helyen vannak, s hangsúlyozzák, hogy hosszú távon nem is érné meg nekik átverni a síelőket.
Zitzewitz szerint ugyanakkor nem erről van szó. Nemcsak azt mutatták ki ugyanis, hogy a sícentrumok több új havat jelentenek, mint a mérőállomások - ez még magyarázható lenne azzal, hogy jó, hóban gazdag helyeket választottak a pályák megépítésére -, hanem azt is, hogy a mért különbség a hétvégéken 23 százalékkal megnőtt. Ez pedig azt bizonyítja, hogy itt emberi manipuláció áll a háttérben - hangsúlyozza.
A tanulmányban azt is kimutatták, hogy a mért különbség annál nagyobb, minél haladóbb pályákról van szó, és minél közelebb van a síközpont a lakott területekhez. Ez a tudósok szerint azzal magyarázható, hogy a haladó síelők jobban értékelik a több friss havat, a városok közelsége pedig nagyobb haszonnal kecsegtet.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.