Meghalt egy magyar snowboardos Svájcban (Index/MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. február 3. - Lavina sodorta el a 33 éves Bálya Dávidot snowboardozás közben Svájcban, még vasárnap. Bálya egy baseli kutatóintézet munkatársa volt, hétfőn belehalt sérüléseibe. A vizsgálatok szerint a lavinát Bálya idézhette elő.

Lavina temetett maga alá egy magyar snowboardost a hétvégén Svájcban. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe, jelentette az sda svájci hírügynökség.
A beszámoló szerint a baleset vasárnap történt Svájc délnyugati részén, a Berni-Alpokban, Adelboden városka mellett.
 
A 33 éves magyar snowboardos biztonságba akarta helyezni deszkáját a lesiklópályától félreeső helyen, egy árokban. Eközben véletlenül elindított egy lavinát, ami maga alá temette, közölte az sda az illetékes vizsgálóbíró hivatalára és a berni rendőrségre hivatkozva.
A férfit ugyan kimentették a hó alól, de hétfőn belehalt sérüléseibe.
A svájci hatóságok hivatalosan nem tájékoztatták a balesetről a berni magyar nagykövetséget. Az áldozat hosszabb ideje Svájcban tartózkodott, rokonai is élnek az országban, mondta el érdeklődésünkre Miskolci Terézia berni magyar konzul. A svájci hatóságok közvetlenül a családdal vették fel a kapcsolatot.
Egy rokonától megtudtuk, hogy az áldozat Bálya Dávid volt. Bálya a Budapesti Műszaki Egyetemen és a kaliforniai Berkeley-n folytatott tanulmányokat, ahol részt vett a világhírű Frank Werblin professzor kutatásaiban. Az egyetem elvégzése és a doktori cím megszerzése után Magyarországon a Sztakinál dolgozott, majd immár évek óta a Novartis svájci gyógyszergyár kutatási alapítványa által finanszírozott híres baseli kutatóintézet, a Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research munkatársa volt.
Tagja volt a Roska Botond magyar kutató által vezetett nemzetközi csoportnak, amely ígéretes neurobiológiai kísérleteket folytatott többek között a retinadegeneráció okozta vakság orvoslásában.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.