Mit is enged meg az erdőtörvény? (bringas.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010-04-17 - Az erdőben való kerékpározás tilalma nem csak a montisokat és DH-okat érinte, hanem bizony az országútisokat is, hiszen a törvény a műutakat is érinti. Amint a törvényből kiderül, erdőben kerékpározni csak az arra kijelölt útvonalakon szabad. Sajnos az ország jelentős részén egyáltalán nincsenek, vagy csak igen csekély hosszban igazi hegyikerékpáros turistaútvonalak, jelentős mértékben az erdészeti mű- és dózer utak kerültek kijelölésre.
Ennek egyik oka volt, hogy a régi erdőtörvény végrehajtási rendelete szerint csak 2 méter vagy annál szélesebb utakat lehetett kijelölni.
Azon kerekeseknek, akik letérnek a kijelölt útvonalakról, tisztában kell lenniük azzal, hogy pénzbüntetéssel  sújthatóak. Az, hogy az esetek többségében egy ilyen szituációban lesz-e tényleges büntetés nagyban függ a helyi hegyikerékpáros szervezetek, hegyikerékpáros élet és az erdő kezelői közötti kapcsolaton is.
Alapvető fontosságú lenne, hogy a hegyikerékpáros társadalmat ne azonosítsák és közösítsék ki más technikai jellegű sportágakkal, amit egy kis odafigyeléssel könnyen el lehet érni:
- Fokozottan védett területre, vagy oda, ahova tábla tiltja még a gyalogos forgalmat is, természetesen kerékpárral is szigorúan tilos belépni!
- Az erdei utakon minden esetben szem előtt kell tartani, hogy elsőbbséget élveznek a gyalogosok, valamint az erdő kezelői, munkavégzésük során!
- Természetesen az alapvető illemmel (mint például köszönés) sem rontunk a helyzetünkön. Balesetveszélyes helyzeteket kerülhetünk el azzal is, ha közöljük, hány társunk érkezik még mögöttünk.
- Erdőterületen – akár védett, akár nem – szigorúan tilos új utakat létesíteni! Borek Annamária


 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.