Tájékoztatási baki a téli sport-kresz módosításáról (Index/ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageElkülönítik a szánkósokat a síelőktől a Normafán

Amint arról korábban beszámoltunk, sorozatos és súlyos balesetek jellemezték a síszezon beköszöntését a főváros egyetlen használható sí- és szánkópályáján. Tervek szerint hétvégétől különválasztják egymástól a Normafán a sízőket és a szánkózókat, hogy megakadályozzák a baleseteket, tudta meg az Info Rádió. Az új rend már a balesetektől terhes múlt hétvégétől élt volna, de az illetékes szervezetek szerint a sajtót nem lehetett volna összetrombitálni egy erről szóló sajtótájékoztatóra.

A szánkózók és a síelők különválasztásának programja azért nem indult el az elmúlt hétvégén, mert a kommunikációs tanácsadók szerint nem jött volna el a sajtó, értesült az Info Rádió szerdán. A káoszban egyébként tucatnyian törték kezüket-lábukat.
Csak vasárnap kora délután, két óra leforgása alatt 12 alkalommal kellett kivonulniuk a mentőknek a Normafára, annyi szánkó- és síbaleset történt a túlzsúfolt hegyoldalon.
A Normafa nem bírja a terhelést
A Normafa nem bírja azt a lökésszerű terhelést, ami egy havazás után rázúdul, mondta az Info Rádiónak Szabó István a Főpolgármesteri Hivatal sportügyosztályának vezetője.
"Ez egy picike pálya, ami a sok síszerelmest – akármit csinálnának – sem tudná kiszolgálni. Képtelenség a parkolást, és magát a sízést jól megoldani. Ilyen helyzet a világon nincsen, ebben Budapest egyedülálló, sokszoros túlterhelés éri ezt a területet" – Szabó István szerint a pályák szétválasztásával lehetne enyhíteni a Normafán, hóesés után, eluralkodó káoszon.
A sajtót nem lehetett volna összetrombitálni
Györke Jenő, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség főtitkára az Info Rádiónak elmondta, hogy az érintett hivatalok, a Pilisi Parkerdő Rt. és civil szervezetek képviselőiből álló munkacsoport múlt hét közepére dolgozott ki egy programot, amely szerint külön pályára terelték volna a síelőket és a szánkózókat.
Bár leesett a hó, a program nem indult el, a táblák a raktárban maradtak, az ügyeletesek nem vonultak ki.
Györke elmondta, az új programra a sajtó részvételével szerették volna felhívni a figyelmet, de a hó jelzése a kommunikációs tanácsadók szerint későn érkezett meg ahhoz, hogy a sajtó képviselőit összehívják, ezért elhalasztották a tájékoztatót.
A szövetség főtitkára elismerte, hogy ha az összes sérülést nem is, de jó néhány megelőzhető lett volna, ha a program elindult volna a múlt héten.
A mostani hétvégétől mindenképpen elindul a program, még akkor is, ha most már valószínűleg jóval kevesebben lesznek a Normafán, közölte Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Rt. budapesti erdészetének tájékoztatási főmunkatársa az Info Rádióval.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.