Egy deszka elég a boldogsághoz (nso.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageEzúttal a snowboardozás, magyar fordításban hódeszkázás érdekességeit szeretnénk megosztani az olvasókkal. Főként azért, mert nemcsak külföldön, hanem idehaza is a fiatalok körében jóval népszerűbb téli sporteszköz a hódeszka, mint a sí. Hogy miért?
Könnyebben kezelhető, remekül irányítható, a kanyarodás sokkal kisebb erőkifejtéssel elérhető, és látványos trükköket lehet kivitelezni vele. Ha már a trükköknél tartunk, akkor eláruljuk: nem is igazi síparadicsom az, ahol a deszkások számára nincs külön funpark, amelyben ügyességi mutatványokkal szórakoztathatják magukat a fiatalok.
De ne rohanjunk ennyire előre, menjünk vissza az 1960-as évekbe, amikor is az amerikai Sherman Poppen kezdetleges ötletéből Jake Burton Carpenter a mai formájára alakította a snowboardot. Az első deszkákat még szíjakkal rögzítették, ma már azonban széles a választék kötésekből, attól függően, hogy kemény vagy lágy bakancshoz használjuk-e őket.
A mai snowboardokat is több csoportba lehet sorolni, a kérdés az, hogy alpesi terepen vagy éppen egy funparkban freestylos trükkökre kívánjuk-e használni. De nézzük csak meg milyen kategóriák közül választhatunk.
Freeride és backcountry
Irány az érintetlen természet! A snowboardozás ezen ágaiban elsősorban a szűz hó megkeresése a lényeg, így a deszkások nem a kiépített pályákon, hanem erdőkben, vadregényes tájakon, a fák között kanyarogva küzdik le a hegyet. A tehetősebbek helikopterrel vitethetik fel magukat a csúcsra, a természeti körülményeket kedvelők speciális backcountry deszkákkal mászhatnak fel a hegytetőre, amelyről akár száguldva, akár nyugodt tempóban, a természet neszeit hallgatva ereszkedhetnek le a völgybe. Fontos, hogy az elindulás előtt tájékozódjunk a helyi időjárási viszonyokról és a lavinaveszélyről, valamint gondoskodjunk védőfelszerelésről.
Freestyle és jump
A freestyle snowboardozásban a technikai kivitelezésen és a trükkökön van a hangsúly, éppen ezért szélesebb, rövidebb, puhább, tompább deszkára, puha kötésre és cipőre van szükségünk. A freestyle ugrásokkal, trükkökkel tarkított mozgássor, amelyeket a funparkokban található félcsövekben, akadályokon, korlátokon (slide) mutathatnak be a riderek. Ebben az irányzatban többféle deszkát is kifejlesztettek már, nagyon népszerűek a snowskate-ek, amelyek egy kerék nélküli gördeszkára hasonlítanak, s a kötés nélküliségnek köszönhetően ugyanolyan trükközést lehet vele előadni, mint a gördeszkával a betonon.
Freecarve, alpine és race
Ezek a szakágak állnak a legközelebb a hagyományos síeléshez. Az alpin versenyszámok között találhatjuk a nemzetközi versenyeken szereplő "műfajokat", úgymint szlalom, óriásszlalom (mindezek parallel változata), a szuper-G vagy a boardercross. Ezeknél a számoknál merev deszkát, kötést és cipőt használunk. A freecarving hosszan végigvezetett kanyarokkal megtűzdelt lesiklást jelent, amelyhez szintén kemény felszerelés szükséges.
Chopok-Jasná felkészült a téli idényre
Az elmúlt évek fejlesztési programjainak köszönhetően az Alacsony-Tátra legkedveltebb sírégiója, Chopok-Jasná (észak) az uniós csatlakozás útjára lépett. A szlovák és nemzetközi tőke bevonásával véghezvitt beruházásoknak köszönhetően jelentősen megemelkedett a síterep által nyújtott szolgáltatások színvonala.
A fejlesztés egyik fő iránya a felvonók cseréje és fejlesztése volt. Jelenleg a 2003 decemberében átadott egy hatüléses, három négyüléses, egy kétüléses, egy kabinos és 16 hagyományos felvonó működik csúcsidőben. A felvonókapacitás így 20 150 fő/órára emelkedett, ami nemzetközi viszonylatban sem rossz adat. Az ország leghosszabb (42 km-es) pályarendszerét folyamatos karbantartják, ebből 11 kilométer hóágyúzott, 1.5 kilométer pedig éjszakai világítással ellátott rész.
A kiegészítő szolgáltatásokban is hasonló javulást figyelhetünk meg. Három fedett uszodát, két fitneszközpontot, két internetkávézót és számos szálláslehetőséget találhatunk itt a turistaszállástól a luxushotelig. A fejlesztéseknek köszönhetően Jasná megkapta a legmagasabb, "ötcsillagos" síközpont minősítést, és jelenleg a szlovák síterepek toplistáján az előkelő második helyet foglalja el.
Az Európia Unióhoz való csatlakozás nemcsak közelebb hozta Jasnát Magyarországhoz, hanem fokozta a síközpont Magyarország iránti érdeklődését is. Ennek köszönhető, hogy a sírégió magyarországi főképviseletet nyitott Budapesten, a Campus Club utazási irodában, ahol kedvezményesen lehet szállást bérelni és elővételben bérleteket vásárolni, továbbá részletes információval tudnak szolgálni a síközpont szolgáltatásairól. Az iroda az interneten is elérhető a www.sicentrum.hu címen.
 

Mikor, hol, mit
 Ridehouse Slide Jam
Időpont: 2005. január 21-23.
Helyszín: Schladming
Versenyszámok: SL
DHBP
Időpont: 2005. január 28-29.
Helyszín: Westend City
Versenyszámok: BA
FDG Big Air+Slide
Időpont: 2005. február 12-13.
Helyszín: Kékestető
Versenyszámok: BP, SL
Ridehouse gyerekverseny
Időpont: 2005. február 25-27.
Helyszín: Schladming
Versenyszámok: GS
Magyar bajnokság
Időpont: 2005. március 11-15.
Helyszín: Murau
Versenyszámok: PGS, DU, SJ, BX, HP, BP, SL
 
Részletes tájékoztatót a Magyar Snowboard Szövetség honlapján a www.snowboard.hu-n találhat.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.