Elő a sílécet és a korcsolyát Háromszéken! (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. december 16. - Sepsiszentgyörgyön már egy hete megnyitották a korcsolyapályákat, a megyeszékhely közelében levő Sugásfürdőn pedig ma rajtol a síidény, egyelőre csak a kicsi pályán, de mint arról beszámoltunk, szombattól már a nagyon is. Körülnéztünk, a megye más térségeiben mivel várják a téli sportok szerelmeseit. A felső-háromszékiek számára örömhír, hogy hét végén a gelencei sípálya is megnyílik, így a kézdivásárhelyi korcsolyapálya mellett újabb sportlétesítmény várja az érdeklődőket. Baróton új helyszínen alakítják ki a korcsolyapályát, működtetésébe pedig bevonják az ifjúsági szervezeteket. Kovásznán jövő csütörtökön nyílik a sípálya, a helyi tanács hétfőn határozza meg a díjakat. Kommandón még nem döntöttek az idénynyitás időpontjáról, de az idei télen is biztosítják a lehetőséget a sítáborok szervezésére.

Rajtra készen Kovásznán

Jövő csütörtökön nyílik meg hivatalosan a kovásznai sípálya. A munkások az utolsó simításokat végzik, védőhálókat szerelnek, a lámpaoszlopokat a biztonság kedvéért préselt szalmával rakják körbe. Tegnap a hótaposó traktor is befejezte munkáját. A pálya jó körülményeket biztosít a sízéshez, a hó vastagsága eléri a negyven centimétert, egy helybeli síző már ki is próbálta az új terepet – mondta el érdeklődésünkre a hótömörítést végző Dancs Adorján.
A kovásznai tanács hétfői ülésén döntenek a felvonó használati díjáról, tavalyhoz képest nagy változásra nem kell számítani – tudtuk meg a pályagondnoktól, Jeszenovics Károlytól. Az elmúlt télen hat felvonásért tíz lejt kellett fizetni napközben, tizenkettőt este, amikor a pályát is kivilágították. Az egynapos bérlet 25 lejbe került tavaly.

Az előző idényben is igénybe vett négyszáz méteres felvonó továbbra is működni fog, mellette az 1200 méteres „nagytestvér” jelenti az újdonságot. A pálya most már a meredekebb lejtőt kereső sízőknek is megfelelő lesz, emellett a kezdők továbbra is megkapják a könnyebb pályarészt.

A szomszédban lévő természetes korcsolyapálya is hamarosan használható lesz. A medret kitakarították, nemsokára elárasztják vízzel – mondta Jeszenovics. A szánkósoknak idén is háromszáz métert meghaladó pályát különítenek el. Az autóval érkező sízők számára jó hír, hogy növelték a parkoló területét, így száznál több autó is elfér.

Kommandón később nyitnak

A kommandói sípálya beüzemelésének időpontját még nem döntötték el – tudtuk meg működtetőjétől, Péterfy Lászlótól. A pálya iránti érdeklődés csökkenő tendenciát mutat, tavaly már a hóünnepre is kevesen érkeztek idegenből – és ez nem a kovásznai létesítmény rovására írható. Véleménye szerint nagy szükség lenne a pálya bővítésére, a jelenlegi hossza mellett nem érdemes komolyabb reklámkampányt folytatni. A Sízés a Kárpátokban program részeként adódott lehetőség arra, hogy a pálya felső határán egy hektár erdőt ingyenesen kivegyenek az erdőgazdálkodásból, de eddig nem éltek a lehetőséggel, nem vágták ki a fákat – magyarázta. Régebben ugyanott volt a sípálya egy része, amit Vágásnak neveztek, de ezt később beerdősítették. Ha sikerülne megnyújtani a pályát, ahhoz illő felvonóval szerelnék fel – mondta el Péterfy.

Jó hír viszont, hogy a sípálya melletti menedékház bevonásával továbbra is adott a lehetőség sítáborok szervezésére. 26 személyt tudnak elszállásolni, étkeztetni, igény esetén síoktatót is biztosítanak.

Nyílik a gelencei pálya

Felső-Háromszék első sípályáját hivatalosan 2006. február 18-án nyitották meg Gelencén. A Zernye alatti sí- és szánkópálya 470 méter hosszú, két felvonóval működik, és éjszakai megvilágítással is rendelkezik.

A sípálya megálmodója és kivitelezője Fejér Imre gelencei magánvállalkozó, a helyi önkormányzat a szükséges területet bocsátotta rendelkezésére. A pályát a megnyitása utáni esztendőkben alig lehetett használni – ennek fő oka a hó hiánya volt, nem rendelkeztek hónyomóval és hóágyúval. Ettől függetlenül Fejér Imre szívügyének tekintette a veszteséges pálya működtetését, s bár eddigi befektetése sem térült meg, nem mondott le arról, hanem a közelmúltban egy hóágyút is vásárolt. Tegnap a pálya működtetője arról értesített, hogy mivel idén hóban nincs hiány, készítik elő a pályát a hétvégi nyitásra.

A sízni óhajtó felső-háromszékiek Gelencén kívül Kommandóra és Hargita megyébe járnak a hétvégeken. A kézdivásárhelyi szánkózók legkedveltebb helye a szárazpataki domboldal, ahová tömegesen kirándulnak, főként hétvégenként. Bálványosfürdőn évek óta tervezik a sípályát, de ezidáig csak álom maradt. Daragus Attila magánvállalkozó, Torja polgármestere és Szarvadi Loránd, a Grand Hotel Bálványos tulajdonosa keresi a megoldást egy sípálya építésére.

A befedésre váró kézdivásárhelyi műjégpályán immár második hete lehet korcsolyázni, és a KSE jégkorongozói is itt edzenek.

Baróton bevonják a fiatalokat

Barótnak soha nem volt minden igényt kielégítő korcsolyapályája, ám a fiatalok mégsem maradtak a sok örömet szerző téli sportolás nélkül, hiszen a polgármesteri hivatal segítségével vagy maguk erejéből a labdarúgópálya mellett, illetve a város másik végében, az erdő közelében egy kis „jeges” helyet mindig kialakítottak.
Új helyszínen, de idén sem lesz másként. A városi buszállomás egy részéből választottak le körülbelül 15x10 méteres helyet, tömörített hóval szegélyezték, a tűzoltóság autója pedig napjában többször is megöntözi: ha az időjárás is velük tart, csak napok kérdése, és elkészül a pálya. Folyamatos karbantartást ígér a hivatal: a jeget, ha kell, naponta felújítják. Az egyik villanyoszlopra még egy pályára néző lámpát szerelnek. Hivatalos felvigyázás nem lesz – mindenki csak saját felelősségére használhatja –, ám a helyi fiatalokat tömörítő egyesületek tagjaiból mindig lesz ott valaki, hiszen a „lemezlovasságról” és esetenként a forró tea osztogatásáról ők fognak gondoskodni.

„Azért költöztettük a korcsolyapályát a buszmegállóhoz, mert itt többek számára könnyebben megközelíthető, ráadásul a környező tömbházakból a felnőttek is szem előtt tarthatják a gyermekeket. Attól, hogy a fiatalokat tömörítő Erdővidéki Ifjak Szövetségét (EDISZ), a Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesületét (ZIKE), a Fiatal Barótiak Egyesületét (FIBE) és a diáktanácsot is bevonjuk a munkába, azt remélem, hogy nemcsak a szórakozásról fog szólni az egész, hanem közösségfejlesztő hatása is lesz” – nyilatkozta Barót polgármestere, Lázár-Kiss Barna András. Összeállításunk szerzői: Bokor Gábor, Hecser László, Iochom István


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.