Fehérbe öltözött a Sípark, hírek az idei fejlesztésekről (sielok.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013.11.26. - Megérkezett a várva várt első havazás! A délelőtti órákban már 5 cm volt a hóréteg vastagsága Mátraszentistvánban. A Síparkban készen állunk a nyitásra, csak megfelelően át kell fagynia a talajnak és indulhatnak a hóágyúink. Ahogy az elmúlt 11 évben, idén is büszkén mutatjuk be legújabb fejlesztéseinket.

A 2013/2014-es szezon fejlesztései:
SíoktatóPark:
Új mozgójárdával bővül a Sípark. A 15 méter hosszú „varázsszőnyeg” a gyermekek tanulásában lesz nagy segítség. Szezonkezdetig elkészül a gyermekmelegedő a SíoktatóPark felső részén. Ezek után lehetőség nyílik újabb szolgáltatások bevezetésére a síoktatás területén. Például ilyen a “Játék a hóban” elnevezésű foglalkozás, amely téli körülményekhez való szoktatást teszi lehetővé. Az elfáradt, fázósabb gyerkőcök a melegedőben pihenhetnek meg.
Újra le lehet síelni a nagy TatraPoma korongos felvonó aljába:
Lebontásra került az 1-es pálya végén található - a sípálya egy részét leválasztó - kerítés. Évekig tartó tárgyalást követően végre sikerült megállapodni a tulajdonossal és a területet megvásároltuk. Ettől a szezontól ismét használni lehet az „A”-jelű sífelvonó legalsó beszállóját, a pálya teljes szélességében síelhető, és még az alsó víztározó bővítésére is lehetőségünk lesz a következő években.
-  Hókészítés és pályaelőkészítés fejlesztése:
Idén 2 db régebbi Lenko típusú hóágyúnkat lecseréltük a legmodernebb amerikai új SMI gyártmányú hóágyúra. Hótaposógépeink alapos gyári szervizelésen estek át, a PistenBully 300-as gépet pedig tetőtől talpig megújítottuk. Az új lesimító résszel pedig még profibb pályaminőség biztosítható.
Kör-bár fejlesztése:
Újjáépített bárpult, stílusos bútorzat, infra hősugárzók, páramentesítés és hangrendszer teszi komfortosabbá a Kör-bárt. Az átépítéssel panoráma kilátás tárul a helyiség bármely részében ülő vendég elé. Érdekesség, hogy innen a Nagy Fátráig ellátni tiszta időben!
Új beléptető kapuk:
Elkezdtük a 2008-ban vásárolt SKIDATA beléptető kapuk lecserélését a legújabb modellekre. A három vadonatúj EasyGate kapu gyorsabb, precízebb áthaladást biztosít. (A gyártó kivezette a piacról az eddig gyártott chipkártyáit, és az új kártyák már nem lesznek kompatibilisek csak az új kapukkal.) Az egyik új beléptető a nagy TatraPoma korongos „régi-új” beszállójába került, így összesen a két nagy felvonóhoz (A, B) az eddigi kettő helyett, három kapun lehet áthaladni. Jövőre tervezzük, hogy az összes többi felvonónál lecseréljük a kapukat.
Mátrai elektromos hálózat fejlesztése, stabilabb áramszolgáltatás:
Az áramszolgáltató a tavalyi áramkrízisre válaszul mintegy 100 millió forintból fejleszti a mátrai hálózatát. Végig gallyazták a légvezetékek pásztáját, a veszélyes fákat kivágták, és a kritikus szakaszon földkábelt fektettek le. Nagyon fontos, hogy gyors reagálást tesz lehetővé az, az automatizált transzformátor állomás, amit a napokban telepítettek. Így egy esetleges hiba alkalmával több óráról néhány percre rövidül az átállás – mint bárhol az országban. A beruházások a szolgáltató szerint jövőre is folytatódnának újabb fölkábelek lefektetésével.
A Doppelmayr tányéros sílift építése átcsúszik jövőre:
Nyáron egy újabb Doppelmayr tárcsás sífelvonó építése volt betervezve, melyet a „D”-jelű tanuló korongos lift mellé szerettünk volna telepíteni. A több tízmillió forintba kerülő felvonó és az új beléptető kapuk meg is érkeztek időben. A létesítéshez kizárólag a környezetvédelmi hatóság nem járult hozzá, és újabb vizsgálatokat követelt. Az erről szóló határozatot sajnos olyan későn kaptuk meg, hogy érdemben a szezon előtt már reagálni sem tudunk rá, nem hogy építkezzünk. Az ügymenetről szólva kétségeink támadtak, mert a határidők kétszeres túllépésén kívül, a hatóság elírta a terület helyrajzi számát, valamint a terület természetvédelmi besorolását is rosszul tüntették fel. Amennyiben sikerül zöld ágra vergődni a hatósággal, a felvonót jövőre felépítjük.
Egyéb fejlesztések és karbantartások:
A szokásos sífelvonó és hóágyú karbantartás mellett, két lift kötele is cserére érett. A hüttében hőszigeteltük, burkoltuk a raktárat, újrafestettük a belső tereket, újabb gépeket vásároltunk. Bővítettük kívül és belül a bútorzatot. Nyáron több száz méter hosszúságban épültek és újjáépültek karámkerítéseink és védőhálókat is vásároltunk. Fontosabb ingatlanok is megvásárlásra kerültek, melyek a jövőbeni fejlesztéseinknek adnak zöld utat.
Faültetés, és új gyepgazdálkodás bevezetése:
Az ősszel mintegy 800 db fát ültettünk a pályaszéleken. A Sípark magán és önkormányzati területein közjóléti funkciót is ellát, így a sportolás mellett, nyáron a kiránduló vendégek felüdülését is szolgálja. A jelölt turistautak és a tanösvény karbantartásához az erdők, a kaszálók rendben tartása is hozzátartozik. A környezetvédelmi hatóság előírására a korábban elrendelt kaszálási technológia helyett, idén újabb bevezetésre volt szükség. A területről hetek óta kézi erővel kell eltávolítunk a kaszálékot, mivel a korábban vásárolt, és hatósággal jóváhagyott szárzúzásos fűkaszagép már nem felel meg a hivatalos álláspontjuk szerint.
A nagy fejlesztéseink mellett számos apróság és kiegészítő teszi majd kényelmesebbé a szolgáltatásainkat, amely úgy teljesedik ki igazán, ha Ön is eljön személyesen és megtapasztalja ezt az igazi alpesi hangulatot!
Erbeszkorn Tamás


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.