Lassan indul a síszezon a Tátrában (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pozsony, 2013. december 16. - A korábbi évekhez képest lassabban indul az idén a síszezon a Tátrában, az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárás miatt. A szlovákiai síközpontokban lévő aktuális hóhelyzetről tájékoztató holidayinfo.sk honlapot üzemeltető Sitour ügynökség jelentése szerint az elmúlt hétvégén 25 síközpont üzemelt a szlovák hegyekben, mintegy fele annak, amennyi tavaly ilyenkor már nyitva tartott.
    Ezen a héten, csütörtökig 15 jelentősebb síközpont tart nyitva a Tátrában, köztük Donovaly, Jahodná, Chopok és a Ski Bachledová, a hét végére pedig várhatóan tovább bővül a nyitva tartó központok száma. Az, hogy az idei szezon a szokottnál némileg lassabban indul, a síközpontok üzemeltetői szerint az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárásnak tudható be.
    "Természetes hóból a szezonhoz képest valóban kevesebb van, ám a pályákon a körülmények a mesterséges havasításnak köszönhetően nagyon jók" - mondta az MTI-nek Lenka Matasovská, a Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének (OOCR) igazgatója, aki szerint azonban a sífutásra a Tátrában egyelőre kevés helyen adottak a feltételek.
    A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) igazgatója, Marek Harbulák ugyanakkor optimista, jó szezonra számít, elsősorban az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések miatt, valamint azért, mert ma már a Tátrában a síközpontok közelében több élményfürdő és wellness központ is található.
    Az idegenforgalom a Tátrában egyébként az idén jó nyári szezont tudhat maga mögött, az egy évvel korábbihoz képest a szállóvendégek száma 7 százalékkal nőtt. Az egy napra érkezők vendégek 12 százalékkal voltak többen, mint az előző évben, számuk  740 ezret tett ki a nyári hónapokban.
    A szálláshelyek jelenlegi foglaltsága alapján a téli szezon is a vendéglátósok reményei szerint alakulhat, ami azt jelentené, hogy nem törik meg a forgalom néhány éve enyhe emelkedést mutató trendje.
    "A csúcsszezonban, ami a Tátrában a karácsonyi ünnepektől az újév utánig, valamint a tavaszi szünetek idején van, a szálláshelyek foglaltsága viszonylag jó, a szilveszteri időpontban például már alig van hely" - mondta Lenka Matasovská. Az egyes szálláshelytípusokat tekintve, a régióra jellemző hegyi faházak túlnyomó többsége már hónapok óta elkelt erre az időpontra, a nagyobb szállodák foglaltsága is magas, de a kisebb panziókban és egyéb magánszállásokon még lehet helyet találni - mondta a szakember, aki bízik abban, hogy az idei téli szezon jobb lehet a tavalyinál. Az elmúlt évek során egyébként a téli szezonban átlagosan 700-800 ezer turista látogatott a tátrai üdülőkörzetekbe.
    A Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének igazgatója szerint várhatóan az idei téli szezonban is a hazai turisták adják a Tátrába látogatók jelentős részét. Tavaly a hazai látogatók aránya 57 százalékot tett ki a téli szezonban. Az utóbbi években a hazai turistákon kívül Csehországból, illetve Lengyelországból érkezik a legtöbb vendég a Tátrába, és jelentős a volt szovjet területekről érkezők aránya is. "Magyarországról sajnos egyre kevesebben látogatnak a Tátrába, arányuk az összes vendég mintegy 2-3 százalékát teszi ki az utóbbi években" - tette hozzá Lenka Matasovská.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.