Kivert kutyának érzi magát az olimpiai bajnok (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 18.
Rendőrök parancsolták le a budaörsi lőtérről Athén skeetlövő bajnokát, mert jogszabályt sértett. Igaz, a világbajnokságra készülő Igaly Diána nem tudta, hogy délután nem maradhat a pályán. A villanyvezetékeket is elvágták, most egyáltalán nem tud gyakorolni. Az önkormányzat szerint a lövések zavarták a környékbeli gyerekeket. És a kutyákat. Igaly most vidéken készül arra, hogy olimpiai részvételi jogot szerezzen, és megvédje aranyérmét. A hazai szövetség elnöke kész az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Igaly Diána, olimpiai bajnok skeetlövő augusztus elején, a zágrábi világbajnokságon a hatos döntő közelébe sem került, hatvanhét korongos teljesítménnyel csupán a huszonharmadik lett. Igaly kétszeres címvédőként utazott Zágrábba, Barcelonában és Lahtiban is első lett, mindkétszer ő szerezte meg az első magyar olimpiai kvótát, erre most esélye sem volt.
Sérülés és szélmalomharc
Igalyt sérülés - könyökízületi gyulladás - hátráltatta, de ő nem erre fogta a visszafogott eredményt. A gyenge helyezés szakemberek szerint is inkább a kevés edzésre vezethető vissza.
A sportlövőnek és sportága vezetőinek a felkészülés legfontosabb időszakában kellett szélmalomharcot folytatniuk a budaörsi önkormányzattal, derült ki Krzyzewsky Miklósnak, Magyar Sportlövőszövetség elnökének nyilatkozatából.
Az elnök elmegy az AB-ig
"Egy önkormányzati határozat értelmében Dia csak délelőtt tíztől edzhetett, két órát, mert állítólag zavarta a lakókat. Jómagam ezt elképzelhetetlennek tartom, hiszen a lakóházak meglehetősen messze vannak a lőtértől, és négy napnál többször egy héten amúgy sem volt ott. Egyszerű okvetetlenkedés történt, történik. Ráadásként most azzal kellett szembesülnünk, hogy a napokban két órát sem tudott edzeni, mert a villanyvezetékeket elvágta valaki, nem működnek a korongokat kilövő gépek."
Az elnök a közigazgatási hivatalhoz fordult, jóllehet tudta, fellebbezésnek nincs helye, de diszkriminatívnak tartja a határozatot. "Senki sem mérte meg a zajszintet, és kérdem én, miért nem zavarja máskor az ott élőket Igaly? Ha kell, az Alkotmánybíróságig is elmegyek" - mondta az Indexnek az ügyvéd Krzyzewsky, egyben elismerte, hogy próbálkozásai nem túl hathatósak.
Vasat fűrészelni lehet
Azt ugyanakkor nem titkolta, hogy egyes városok büszkék, ha olimpiai bajnok él náluk, Budaörs ellenben ahelyett, hogy segítené Igalyt, inkább hátráltatja. "Elveszik az életterét." Meggyőződése szerint Igaly sérülését is a gyors gyakorlás és a kapkodás okozta.
Krzyzewsky felettébb érdekesnek találta, hogy a lőtér közelében működő vasbetongyár nem zavarja a lakosokat, csak az olimpiai bajnok. "Az állandó vasfűrészelés maradhat, egy élsportoló nem készülhet fel tisztességesen. Itt tartunk. Az emberi kicsinyesség kimeríthetetlen, el sem hinném, ha közvetve nem lennék szenvedő alanya."
Megjöttek a rendőrök
"Azt hiszem, senkit sem zavarok itt, nálam ezerszer zajosabbak az autópálya, más üzemek, a reptér, de még a rendőrségi lőtér is, én lényegében már az erdő szélén vagyok. Tőlem húsz méterre őzek vannak, egyelőre azokat nem zavarja, ha edzek" - kezdte az Indexnek az érintett, Igaly Diána. Igalyék megmérték a zajszintet: a műszer nem is reagált a lövésekre, nem tudta kiszűrni a többi zaj közül.
Igalynak azért lenne fontos, hogy délután is lőhessen, mert nyugdíjas édesanyja - az edzője - akkor tudna segíteni neki, mind szakmailag, mind a sorozatok elindításában. Egyszersmind a két óra kevés, hármat-négyet kellene egyfolytában lőnie, mert a téli kiesést így lehetne pótolni.
Egyébként szurkolnak neki
Igaly azt is elmondta, hogy őt nem tájékoztatták semmiféle csendrendeletről. Egyszer csak kevéssel dél után megjelent a pályán a jegyzőnő két segítője és két rendőr társaságában, hogy azonnal hagyja el a lőteret, különben szabálysértést követ el, ami eljárást von maga után.
"Nem tudtam mit vétettem, mert velem az égvilágon senki sem közölte, hogy éppen szabálysértést követek el. A rendőrök ekkor világosítottak fel erről. Pár nap múlva bementem a hivatalba meghallgatásra, ahol nem akarták megérteni, hogy két óra kevés a világszínvonalú teljesítményhez. Megnyugtattak ugyanakkor:y szurkolnak nekem, hogy újra bajnok legyek Pekingben. De még az indulásra sem szereztem jogot, most az is bizonytalan, hogy egyáltalán kijutok-e. Kivert kutyának érzem magam."
Hová mehet az olimpiai bajnok?
Igalynak kegyetlen érzés, hogy nem tudja, mi lesz vele holnap, nem látja a jövőjét. Úgy véli, nagy hibája, hogy nem szemérmetlen, és nem tud "szemét módon" küzdeni, pedig most erre lenne szüksége. Hozzá amúgy olyan pletykák jutottak el, hogy értékesíteni akarják a területet, ezért lehet útban.
"Csak azt szeretném, ha már nincsenek mellettem, ellenem se legyenek - vallotta keserűen. - A tőrt forgatnak a szívemben, amikor nem hagynak készülni, mert én lelkis típus vagyok, csak akkor vagyok képes kiemelkedő eredményt elérni, ha zavartalan nyugalomban készülök fel, csak akkor van megfelelő önbizalmam. Erre most semmi esélyt sem látok, azzal megy el a napom, hogy lőteret keresek. Hová kéredzkethetek be, hol tűrnek meg? Jobb híján vidékre, Fűfőre, Sarlóspusztára kell járnom, mert a Margitszigetre csak elvétve mehetek."
A rendőrségi nyomozás egyébként folyik, hamarosan kiderülhet, ki vágta el - nem először - a villanyvezetékeket. Addig, ha lőni akar, aggregátort kénytelen venni, de arra most nincs kétszázezer forintja. Helyzetét nehezíti, hogy két hét múlva Európa-bajnokságot rendeznek Szlovéniában. De azt ígéri, nem törik meg, nem adja fel, és minden erejével azon lesz, hogy kivívja a pekingi részvételt, és hogy ott újra olimpiai érmet szerezzen.
szkék rá - két órára
A budaörsi polgármesteri hivatal sajtószóvivője, Vég Olga az Indexnek azt mondta, hogy még májusban hoztak egy általános zajrendeletet. Ez az üzemekre és az építkezésekre is vonatkozik, és igyekeznek betartatni.
"Ttömegesen és rendszeresen érkeztek panaszok a lakóktól, hetente több is, az ötórás edzésidőt ezért módosítottuk kettőre. Megtehettük volna, hogy nem adunk engedélyt az edzésre, de pontosan tudjuk, kiről van szó, büszkék vagyunk rá, ezért délig edzhet."
Jogilag veszélyes mértékű zaj
Vég tudomása szerint a kutyákat ingerelte az ismétlődő lövések zaja, és csillapíthatatlanul ugatni kezdtek, erről a lakók hangfelvételt is készítettek. Emellett fontos szempont volt, hogy Budaörsön az átlagosnál több gyerek születik, és őket zavarta az ebéd utáni alvásban az edzés. Megjegyezte még, hogy nem csak Igaly használta a lőteret.
Vég Olga elismerte, hogy nem az önkormányzat nem készíttetett zajfelmérést. De van egy "veszélyes mértékű zaj" nevű jogi kategória, és Vég szerint ebbe tartozik a lőtér zaja is. Az elnök által említett vasudvarról viszont nem érkezett bejelentés a lakóktól, vagyis a fűrészelés nem zavarja a pihenők nyugalmát.

Ághassi Attila

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.