Végigúszni az Amazonason (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageMartin Strel a Duna budapesti szakaszán

Lima – Kevesen vannak, akik egyáltalán át merik úszni az Amazonas folyót, egyik parttól a másikig. A szlovén Martin Strel ugyanakkor azt tervezi, hogy a piranjákkal, kígyókkal, krokodilokkal, sőt cápákkal dacolva, hosszában ússza végig az 5400 km hosszú folyamot, a világ legnagyobb folyóját.

A kísérő hajóba állati vérrel teli vödrök is kerülnek, hogy eltereljék, elvonják a húsevő halakat és hüllőket az 52 éves szlovén úr 70 napig tartó Odüsszeája alatt. Ha a „küldetés” sikerülne, saját, távúszó-rekordját döntené meg.
Strel 2007. február 1-jén, a perui dzsungel-városból, Atalayaból indul, s remélhetően április 11-én, Brazília Atlanti-óceáni partján fejezi be rekordkísérletét.
A „békéért és a környezetért” vállalt útja vége felé egy másik kihívás is vár rá, a Pororoca néven ismert, körülbelül 396 cm magas dagályhullám, a nagysebességű áramtörés, ami, ahogy azt a Reutersnek adott telefon interjúban a Szlovéniában felkészülő – a Dunát, a Mississippit és a Jangce–folyót végigúszó, és különböző Guinness rekordokat tartó – Strel elmondta, nagyszerű a szörfözőknek, de rossz az úszóknak.
Mostani úszása a világ leghosszabb és legterebélyesebb folyóján, majdnem 1500 km-rel lesz hosszabb, mint a jelenlegi, 2004-ben felállított rekordjának folyója, a Jangce.
Weboldalán arról ír, hogy van egy álma: bizonyítani, hogy semmi sem lehetetlen és hogy a világ egy napon békében tud majd élni.
Srelt három kisebb hajóban körülbelül 20 fős csapat követi majd, orvosok és folyami kalauzok (Európából, az USA-ból és Latin Amerikából). A fő hajót egykor Jacques Cousteau, francia óceánkutató használta. Az expedíció költsége több mint egy millió dollár, s támogatókra épül.
Tervei szerint 11-12 órát úszik naponta, az éjszakát a hajón tölti, 3-4 óra alvással, majd masszázzsal, a fájdalmak csillapításával.
Az esemény élőben követhető az interneten (www.amazonswim.com), és egy kaliforniai székhelyű cég, a Self Pictures dokumentum filmet készít róla.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.