Svájci tervek fedett sípálya építésére (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA svájci síipar fedett pálya megnyitását fontolgatja, hogy a városokban élő svájci fiatalokat a sportág gyakorlására ösztönözze.
A sífelvonókat gyártó vállalatok svájci szövetsége szerint a síelni vagy hódeszkázni tudó fiatalok száma évente mintegy tíz százalékkal csökken az országban – írja a swissinfo.

Vannak tervek egy zárt téri, egy 30 fokos lejtésű, 300 méter hosszú, mesterséges domb megépítésére, amely méreteivel ugyancsak elbújhat még a legkisebb alpesi üdülőfalu legszerényebb lejtője mögött is. 
Az elgondolással azonban nem is a meglévő síterepekkel akarnak versenyezni, állítja a Svájci Sífelvonó Gyártók Szövetsége. A fedett síközpontok fontos szerepet játszhatnak az új generáció téli sportokkal  történő megismertetésében. Erről Felix Maurhofer, a felvonó gyártók szövetsége részéről azt követőn nyilatkozott a swissinfonak, hogy Németországban járva a svájci síipar képviselővel, három fedett létesítményt látogatott meg. Németországban az első ilyen központ, Düsseldorf közelében a Jever Skihalle-t hat évvel ezelőtt nyitották meg.
A svájci sí üdülőközpontokban a síelők 60 százalékát a helybeliek teszik ki. A sízők átlagéletkora azonban emelkedést mutat, mivel kevesebb fiatal kezd síelni.
A beltéri sícsarnok biztosítja a havat, s megkönnyíti a téli sportokkal való első találkozást. Alternatívaként szolgál a fiataloknak, ha az alacsonyabban fekvő területeken, a lakóhelyükhöz közel nincs hó.
A svájci tervet a Zermatt sífelvonó gyártó indítványozta. A következő lépés a körülbelül 70 millió SFr összegbe kerülő központ felépítésére alkalmas helyszín kiválasztása, és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése lenne.
Egyes, a svájci sajtóban idézett síágazatbeli illetékesek a pénzt inkább az ország sí üdülőközpontjainak népszerűsítésére szánnák, és a német fedett pályákat látogató közönség visszahódítására fordítanák.
A német sírégiók azonban életképesebb reklámmal bírnak, olyan helyeken, mint Jever, ahol még osztrák síoktatók alkalmazástól sem idegenkednek, és osztrák konyha ételeit kínálják.
Maurhofer elismeri, hogy Svájc ezt a hajót lekéste. A svájci turista ipar nem számolt a központok sikerével, s most nehéz a bejutnia a piacra.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.