Új világrekord az Amazonason! (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageEgy soha véget nem érőnek tűnő hatórás úszás és szenvedés után Martin Strel maratoni úszó 2007. április 7-én áthaladt a célvonalon. Az utolsó 27 kilométeres szakasz végig úszásában, a hatalmas hullámok közt és a heves esőben energiáinak utolsó cseppjeit is elhasználta az 52 éves sportember, aki 65 nap alatt úszta végig az Amazonas folyamot. A nem hivatalos Guinness rekord 5268 km.

Amint arról korábban beszámoltunk, a szlovén Martin Strel 2007. február 1-jén, a perui dzsungel-városból, Atalayaból indult, s tervei szeint április 11-én, Brazília Atlanti-óceáni partján fejezte volna be rekordkísérletét.a piranjákkal, kígyókkal, krokodilokkal, sőt cápákkal dacolva, hosszában ússza végig az 5400 km hosszú folyamot, a világ legnagyobb folyóját.
A kísérő hajóba állati vérrel teli vödrök is kerültek, hogy eltereljék, elvonják a húsevő halakat és hüllőket az 52 éves szlovén úr 70 napra tervezett Odüsszeája alatt. Ha a „küldetés” sikerül, saját, távúszó-rekordját döntené meg.
A „békéért és a környezetért” vállalt útja vége felé egy másik kihívás is vár rá, a Pororoca néven ismert, körülbelül 396 cm magas dagályhullám, a nagysebességű áramtörés, ami, ahogy azt a Reutersnek adott telefon interjúban a Szlovéniában felkészülő – a Dunát, a Mississippit és a Jangce–folyót végigúszó, és különböző Guinness rekordokat tartó – Strel elmondta, nagyszerű a szörfözőknek, de rossz az úszóknak.
Mostani úszása a világ leghosszabb és legterebélyesebb folyóján, majdnem 1500 km-rel lesz hosszabb, mint a 2004-ben felállított rekordjának folyója, a Jangce.
Martin úgy tervezi, hogy Amzonas egy mellék ágán, a Rio Capim folyón, leúszva a beérkező dagállyal, vasárnap, helyi idő szerint délelőtt 11 órakor érkezik Estacao Das Docas-ba, hogy eljuthasson a legendás Belém/Betlehem/ városába, az Amazonas melléki portugál gyarmatosítók első székhelyére.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.