Európai Erdészeti Tájfutóverseny (Forespress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Beszámoló a 11-edik Európai Erdészeti Tájfutóversenyről (EFOL)

2004. június 28. és július 3. rendezték meg - Németh Imre Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter fővédnöksége alatt - Szilvásváradon és Egerben a 11. Európai Erdészeti Tájfutóversenyt.  A 12 országot képviselő 270 résztvevő színvonalas rendezvényen vehetett részt. A most már hagyományosnak nevezhető verseny története során Magyarország másodszor volt rendező.

Az első versenyszám a parkfutás szerdán, Eger belvárosában és az Érsekkertben volt. A futóknak a városi környezetben elrejtett pontokat kellett minél gyorsabban megtalálniuk. Ennek a versenyszámnak hagyományai vannak, tavaly Bialystok, azt megelőzően Olomouc és Rozsnyó városában volt hasonló verseny. A parkfutást követően Eger főterén, a Dobó István téren került sor az ünnepélyes megnyitóra és a parkfutás eredményhirdetésére.

A csütörtöki klasszikus egyéni verseny színhelye a Bükk-fennsíkon, Olaszkapu térsége volt. A Bükki Nemzeti Parkkal egyeztetett pálya sziklás-köves terepe erősen igénybe vette a résztvevőket. A magyar versenyzők várakozáson felül jól szerepeltek, ezt több első hely is bizonyítja. Este a szilvásváradi lovas stadionban megtartott ünnepélyes eredményhirdetést közös vacsora és zenés program követte.

A pénteki pihenőnapon voltak a szakmai kirándulások. A résztvevők megismerhették Eger, a Mátra, a Tisza-tó, az Aggteleki-karszt és a Bükk-fennsík érdekességeit, az erdőgazdálkodók és a természetvédők munkáját.

Szombaton került sor a váltóversenyekre, ahol kereken 70 nemzeti (és esetenként vegyes) csapat küzdött a nehéz terepen. A magyarok itt is szépen szerepeltek. Az eredményhirdetést követően Leif Strömquist úr, az EFOL Nemzetközi Bizottságának elnöke bezárta a versenyt. Ezután vehette át Martins Gaigals úr, a következő verseny szervezője Lettország képviseletében az EFOL zászlaját Urbán Imrétől az idei verseny rendezőbizottságának elnökétől.

Köszönetet mondunk a versenyt támogató védnököknek: Mészáros Tamás úrnak az ÁPV Rt. Igazgatósága elnökének, Cserép János úrnak az OEE elnökének, Duska József úrnak a BNP igazgatójának, Kondor István úrnak az ÁESZ Egri Igazgatósága igazgatójának és különösen Pallagi László úrnak, a verseny házigazdájának, az Egererdő Rt. vezérigazgatójának. Ugyancsak köszönet valamennyi támogatónak; az ÁPV Rt., a STIHL és az M-real vállalt legnagyobb mértékben részt a költségek fedezésében.

A sikeres verseny a szervezők csapatmunkáját dicséri. Külön meg kell említeni Vajda Zoltán nevét, aki oroszlánrészt vállalt a feladatokból. A versenyszámok lebonyolítását Veres Imre és csapata, az Egri Spartacus nagy hozzáértéssel végezte.

Gerely Ferenc

Az eredmények megtekinthetők: http://www.efol.agria.hu/res.html

<<Vissza


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.