Extrém őrület: helisí (travelline)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Évente többezer síelő mászik ki a helikopterekből hogy a helizésnek hódoljon. A sportolók kiszedik sí- vagy snowboard felszerelésüket a helikopterből, felkészülnek, majd lesiklanak a sokezer négyzetméternyi érintetlen havas lejtőn. A lejtő alján azután visszaszállnak a helikopterbe, és kezdődik minden elölről.

Bár a helisízés nem klasszikusan extrém sport, nem ajánlják a kezdő, vagy bátortalanabb síelőknek. Már egy átlagos szinten is komoly síelési tapasztalatot követelnek meg minimumként a sízőktől. A sportot ugyanis mély, de könnyű és porszerű hóval borított területen űzik, ahol még korábban senki nem síelt, ráadásul azt sem lehet előre tudni, a hó alatt milyen felszín van. A legtöbb síterepen a helisí szezon decembertől márciusig vagy áprilisig tart, de Alaszkában februártól akár májusig is hódolhatunk e szenvedélynek. A napi lesiklások száma a tereptől, az időjárástól és egyéb tényezőktől is függ. Néhány helisí szervezőiroda akár hat lesiklást is megszervez egy nap.
Minden helisízőnek megvan a saját kedvenc terepe. A seattle-i John Rabel szerint a legfantasztikusabb helisízési élményeket a Washington állam északi részén található Okanogan Nemzeti Parkban lehet átélni.
- Már 35 éve űzöm ezt a sportot, és legkedvesebb emlékeim a North Cascadesből valók. Kiváló a hó a keleti lejtőkön, az időjárás viszonylag állandó, a tájnak pedig csodás a hangulata – mondja Rabel. – Ha kisebb csoporttal megy az ember, igazi kikapcsolódás lehet a síelés.
A North Cascade Helikopter Síelés nevű iroda 1988 óta működik, és az Okanaogan Nemzeti Parkban több ezer négyzetkilométernyi területre szóló síelési engedéllyel rendelkezik. A síelők a lesiklást 2200-2700 méter magasságban kezdhetik, és 460-1200 méterrel lejjebb fejezhetik be.
Helisí vállalkozások az Egyesült Államokban és Kanadában
A HeliSki US, a helisí szövetség adatai szerint, az országban nyolc vállalkozás működik: ezek közül kettő Alaszkában, egy-egy pedig Colorado, Idaho, Nevada, Utah, Washington és Wyoming államokban. A határ északi oldalán, Kanadában 17 vállalkozást tartanak nyilván British Columbiában.
A HeliSki US - mint a szervezeteket tömörítő szövetség - fontosnak tartja, hogy ezen irodák mindegyike eleget tegyen a legmagasabb minőségi, biztonsági és működtetési feltételeknek, továbbá megfelelő információval látja el a sportággal kapcsolatban a leendő vállalkozásokat, illetve más szervezeteket, valamint igyekszik népszerűsíteni a helikopteres síelést az Egyesült Államokban.
A helisí csoport rendszerint négy síelőből és egy vezetőből áll. A kis csoport lehetővé teszi, hogy a vezető könnyebben megtalálja a lehető legmegfelelőbb terepet minden síelő számára, mint nagyobb csoportok esetében. A vezetők mindig tapasztalt sízők, akik jól ismerik a terep sajátosságait, képesek elsősegély nyújtásra, és lavinaveszély esetére is kiképzést kaptak. A helikopterek működését és karbantartását, valamint a pilóták képzését és a megfelelő gyakorlati tapasztalatot az FAA (Federal Aviation Administration – az USA légügyi hatósága) ellenőrzi.
A helisízésre használt helikopter lehet hatüléses Eurocopter A-Star B3 (az egyik ülést a pilóta foglalja el), vagy Bell 212-es, amelyen 11 síelő, valamint vezetőjük fér el. A léceket, síbotokat és snowboardokat egy fémdobozban szállítják, amelyet a helikopter oldalához rögzítenek.
Veszélyek és felelősség
A sport és a környezet természetéből adódóan, fennáll a balesetek és a lavinák veszélye. Felszállás előtt a sízők minden alkalommal aláírnak egy nyomtatványt, amelyben mentesítik a vállalkozás üzemeltetőjét a felelősség alól.
Csaknem húsz évvel ezelőtt hét tapasztalt síelő - köztük egy tapasztalt vezető - veszítette életét egy lavina során Blue River közelében, British Columbiában. Mielőtt elindultak volna a lejtőn, megvizsgálták a terepet, a havat azonban tömörnek és szilárdnak ítélték egy-két kisebb terület kivételével. Azóta sem sikerült kideríteni, mi okozta a lavinát.
A helisíző vállalkozások üzemeltetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy ügyfeleik testiépségét megóvják, ezért indulás előtt alapos biztonsági eligazítást tartanak, és minden síelőt ellátnak adóvevővel lavina esetére, amely rádiójeleket kibocsátva segíti a mentőket a hó alatt rekedtek felkutatásában. A vállalkozások sisakot is biztosítanak a sízők számára a fejsérülések megakadályozására, ha lezuhannának egy meredekebb hegyoldalról.
Az egytől hét napig terjedő helisí bérletek ára 1100 dollárnál kezdődik, és akár a heti 9500 dollárt is elérheti. Megrendelésre online vagy telefonon is mód van. Plusz költségért az irodáknál sí- és snowboard felszerelést lehet bérelni
A felpezsdítő élményt követően a sízők kellemes kunyhókban pihenhetnek meg. Ezek között akad, amelyet csak alapvető dolgokkal szereltek fel, de találhatunk négy csillagosat is, ahol a legjobb ételeket és italokat szolgálják fel.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.