Vadászünnep Várpalotán (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. május 23. - Június 2-án a Vadászati Kultúra Napja és Veszprém megyei Vadásznap alkalmából ismételten ünneplőbe öltözik a bakonyi város 14. században épült vára, illetőleg annak környéke. A nagyszabású rendezvény reggel kilenckor, immár hagyományos módon, hangulatkeltő ünnepi felvonulással kezdődik, melyen lovasok, íjászok, solymászok, vadászkutyások és kürtösök csalogatják a helyieket a várkertbe.
A hivatalos megnyitó után a látogatók a római katolikus templomban Szent Hubertus misén vehetnek részt, majd 11 órától egymást váltják a színpadon és a bemutatótéren a programok. A vár ódon falai között a Bársony István Országos Ifjúsági Prózamondó verseny mellett nem kevesebb mint tíz különböző kiállítást lehet majd megtekinteni, többek között egy háromdimenziós képzőművészeti tárlatot, ahol az egyetemes kultúra leghíresebb festményei „elevenednek” meg, de bizonyára sokakat érdekel majd a helytörténeti, a magyar népviseleteket felvonultató vagy az egyenruha-történeti kiállítás is, a vadászokat pedig nagy valószínűséggel a természetfotós-, a vadászfestmény- a trófea-, illetőleg a 38 hazai apróvadfajt felvonultató preparátum-bemutató fogja „elcsábítani”.
A parkban kap helyet a vadász- és kézműves kirakodóvásár, a vadász-képzőművészeti gyakorlati bemutató, az irodalmi sátor, melyben Bors Richárd dedikálja majd újonnan megjelenő könyvét, de természetesen érdemes lesz felkeresni a kóstolási lehetőségek széles választékát ígérő „Ízek utcáját”, a dunántúli borvidékeket reprezentáló „Borudvart”, valamint a vadétel főző verseny sátrait is.
A délutáni események sorából kiemelkedik az Országos Szarvasbőgő Bajnokság, amelyen hazánk legjobb „bikaimitátorai” mérik össze tudásukat, és döntik el, hogy közülük kik vehetnek majd részt az októberi, Lettországban sorra kerülő Európa-bajnokságon.
A szervezők természetesen a legkisebbekre is gondoltak, akik egyebek mellett íjászhatnak, lovagolhatnak és kézműveskedhetnek. A programok záróakkordja a tombolasorsolást és a fergeteges utcabált követően egy különleges, eddig még sohasem látott „vadász lézer show” lesz. A rendezvény természetesen ingyenes, ám azoknak, akik ellátogatnak Várpalotára, módjuk lesz az információs sátornál 1.250 forintért megvásárolni az úgynevezett Thury-tallért, melynek birtokosai ingyen végignézhetik az összes kiállítást, ráadásul kapnak egy finom vadételt, és még egy erre az alkalomra szóló emléktárggyal is megajándékozzák őket a szervezők: a Vadászati Kulturális Egyesület, az OMVK Veszprém megyei területi Szervezete, valamint Várpalota város Polgármesteri Hivatala, akik mindenkit szeretettel várnak és töretlenül bíznak abban, hogy nagyon sokan felkeresik majd a színes, változatos programokat.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.