Drámai felismerés: elfogynak a vándorló ékkövek? (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. augusztus 22. - Egy pillangópopuláció drámai csökkenése miatt aggódnak szakemberek és környezetvédők Mexikóban. A pompás királylepkék száma az elmúlt 17 év alatt a legalacsonyabb volt 2009-10-es telelésük során a Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátumban - közölte hétfőn Rosendo Caro, a rezervátum igazgatója. A csökkenés lehetséges okaként az igazgató a klímaváltozást nevezte meg.

A pompás királylepkék élénk narancs színűek és különleges tulajdonságuk, hogy a nyarat Kanadában és az Egyesült Államokban, a telet viszont Mexikóban töltik. Bár az állatok szárnyainak fesztávolsága csak 90-100 milliméter, mégis 5500 kilométeres távolságot tesznek meg egyik helyről a másikig. Az elmúlt években téli pihenőhelyüket különösen a szabálytalan erdőirtás veszélyeztette, de ez mára jelentős mértékben visszaesett a Természetvédelmi Világalap (WWF) hétfői jelentése szerint.

Nagyobb erdőterületek váltak az elmúlt évben földcsuszamlások és viharok áldozataivá. De az is lehetséges, hogy a populáció 75 százalékos csökkenése a Kanadában és az Egyesült Államokban 2008-ban tapasztalt nagy szárazság következménye. A szárazságban valószínűleg kevesebb hernyó kelt ki, így az azt követő télen kevesebb pillangó érkezet Mexikóba. A klímaváltozás komoly következményekkel jár a pompás királylepkék számára - hangoztatta Omar Vidal, a WWF igazgatója.

Az Egyesült Államokban gyakran használt növényvédőszerek is okozhatják a pillangók pusztulását.




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.