Műholdakkal a védett kerecsensólymok nyomán (Heves Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. szeptember 16. - TERMÉSZET - Míg 1975-ben mindössze 30 pár kerecsensólymot figyeltek meg hazánkban, addig mára ezen szigorúan védett ragadozó madár állományszáma eléri a 200 párt. Mindez a tervszerű védelmi programoknak köszönhető, derült ki a LIFE-Nature Kerecsensólyomvédelem a Kárpát-medencében elnevezésű természetvédelmi program záróeseményén.
A nemzetközi kerecsensólyom-védelmi konferencia keretében tartott rendezvényen elhangzott: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával, 16 partner részvételével 2006 októberében indult az Európai Unió LIFE-Nature négyéves programja, amelynek eredményeképp egy átfogó magyar-szlovák kerecsensólyom-védelmi munka vette kezdetét.
A kétmillió eurós [kb. 560 millió forintos) projekt, melynek háromnegyedét adta az uniós lámogatás, mintaértékűvé lett a LIFE programok történetében, így a folytatása is elindulhat - mondta el Duska József nemzeti park igazgató. A program egyik újdonsága az a kerensólymokra felszerelt korszerű, pár grammos GPS jeladó volt, melynek révén a védett madarak életmódja, mozgása műholddal folyamatosan nyomon követhetővé vált - hangsúlyozta Fidlóczky József projektvezető. K. J.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.