Gazdátlanul (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 18. - Levél a kormánynak Ügyes, okos, jó kutya vagy - súgom a fülébe a tragédiát követő nyolcadik napon. Simogatom a két füle között, gyönyörű, hatalmas német juhász kan, vastag, selymes a szőre, megáll rajta a könnycsepp, mint az üveggyöngy. Mind a négy lába eredeti méretének háromszorosára dagadt, lemarva róla a bőr, fekélyes, sebes a hasa, dagadt az ágyéka, a szája. A két szeme helyén kékesfehér hályog. Király Péter állatorvos, a Rex Kutyaotthon Alapítvány elnöke némán dolgozik, csak a kutyát nyugtatgató kislány suttogása hallatszik. Az orvos ollóval vágja ki az elhalt szöveteket, mutatja az ujjpárnák közötti sebeket, a törlések nyomán lemálló bőrt és szőrt. Az állat meg sem moccan, tűri, pedig nincs begyógyszerezve, csupán ennyire intelligens. Kolontáron fogták be, nőstény társával együtt rohantak a vörös iszapban, a tűzoltók épp csak leslagozták őket, de ez kevés volt, mire szakszerű ellátást kaptak, a testük alsó felét összemarta a lúg.
Négy órával az iszapömlés után már a helyszínen voltak az állatmentők, azt mondják, az érintett falvakban az állatok 90 százaléka elpusztult, a láncra kötött kutyáknak és az ólba zárt jószágoknak esélyük sem volt a túlélésre. Azt beszélik, az állatok előbb megérezték a veszélyt, mint az emberek, mostanában kezdenek előmerészkedni azok a kutyák és macskák, amelyek az erdőbe menekültek, újabban egy róka is lejár enni a faluba. Két teljes kutyacsaládot találtak a mentők asztal tetején, a kutyamama valami egészen különleges ösztönnek engedelmeskedve idejében felmenekítette kölykeit a védett helyre. Más állatoknak nem volt ilyen szerencséjük, akadtak kutyák, amelyek maguk kaparták ki a szemüket őrjítő fájdalmukban, egy bárányt a ház tetejére dobott a hatalmas erővel lezúduló ár.
Kérdés, hogy mi lesz azokkal a haszonállatokkal, amelyek megmenekültek. Emberi fogyasztásra egészen biztosan alkalmatlanok, nélkülük viszont az amúgy is nincstelenné vált emberek megélhetése válik még kilátástalanabbá. Kolontáron vagy kétszáz élő állat maradt, róluk a hazajáró tulajdonosok és Lakos György önkéntes állatmentő gondoskodik. A keze csupa seb, bármennyire vigyáz, a vörösiszap pora vízzel érintkezve lúgos oldatot képez, minden kézmosásnál marja a bőrét. Bár létezik szakirodalma a lúg okozta sebek kezelésének, folyamatosan konzultálnak az állat- és emberorvosok, mert újabb kérdéseket kell megválaszolniuk: miért véreznek állandóan a lúg marta sebek? Hogyan lehet megakadályozni, hogy felhalmozódjon a vérben a lúgmarás miatt elhaló szövetek termelte méreganyag? Az iszapkatasztrófa sújtotta területen dolgozó legnagyobb civil állatvédő szervezetek közös levelet fogalmaztak, amelyet eljuttattak a Magyar Köztársaság kormányának. A katasztrófa tanulságaként leszögezik: „Elengedhetetlenné vált egy közös akcióterv kidolgozása, valamint olyan regionális befogadó telepek kialakítása, melyek lehetővé teszik a bajba jutott állatok biztonságos elhelyezését vészhelyzetben, haszonállatok és társállatok vonatkozásában egyaránt. (…) Tartalmaznia kell a mentésben részt vevők felhatalmazásait, feladatait, közös mentőakcióik pontos protokollját. Kérjük az illetékes Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal vezetőit, hogy saját hatáskörben haladéktalanul jelöljenek ki olyan területet, ahol a jelenlegi (és más) vészhelyzetben tartási helyükön hagyott, állat-egészségügyi veszélynek kitett több mint kétszáz állat elhelyezhető, valamint elszállításukról és ellátásukról gondoskodjanak. Az így kialakított mentőhely mintája lehet az ország többi régióiban létrehozandó befogadó telepeknek is. Budapest, 2010. október 12."
Bár özönlenek a külföldi adományok is, rengeteg a munka, sokáig nem tartható fenn az az állapot, hogy Budapestről járnak le önkéntesek állatokat etetni, és az állatkórházak, állatmenhelyek is tömve vannak. A napról napra szaporodó létszámú mentett állat ellátása és elhelyezése egyre nagyobb gondot, ezért az állatvédő szervezetek ideiglenes és végleges befogadók jelentkezését várják. Szükség volna még állateledelre és pénzadományra is gyógyszervásárláshoz.
Helyszíni koordinátor: Lakos György (Felelős Állattartás Nemzeti Programja), tel.: 06-30/507-2062, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Menhelyi és állatelhelyezési koordinátor: Orbán Zsófia (Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség), tel.: 06-20/981-9286, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Állatmentés, állatorvosi ellátás koordinációja és további információ: www.Tex.hu, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Rex Kutyaotthon Alapítvány 06-30/394-1464-es katasztrófavonala.
Néhány órával a találkozásunk után a német juhász kutyapár belepusztult a katasztrófa okozóinak felelőtlenségébe. Rengeteg a gazdátlanná vált macska, a mi családunk tagja egy hathetes cicalány lett, Kolontári Mircike, a kicsi túlélő, akit farkánál fogva húztak ki a vörös mocsokból. Ehhez képest csak egy kicsit vaksi, sebes az orrocskája, meg ahol fehérnek kellene lennie, ott púderrózsaszín, de él, lát, és minden vele töltött perc öröm. F. A.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.