A WWF szerint harminc óránként eltűnik egy orrszarvú (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 22. - A Természetvédelmi Világalap (WWF) információi szerint 2010 első félévében összesen 230 orrszarvút öltek meg vadorzók a Dél-Afrikai Köztársaságban Az állatok nyomon követése érdekében GPS-t ültetnek a rinocéroszokba - jelentették be dél-afrikai vadőrök csütörtökön.   
A WWF kalkulációja szerint átlagosan harminc óránként pusztult el egy szélesszájú vagy egy keskenyszájú orrszarvú. A vadorzás hasonlóan kegyetlen méreteket csak az 1970-es években öltött az országban. A természetvédelmi szervezet kezdeményezésére Hanoiban dél-afrikai kormányképviselők delegációinak részvételével ülést szerveztek, amelyen jelenleg vietnami kollégáikkal a vadorzás és az orrszarvúakkal való kereskedelem elleni harc megfelelő lépéseiről tanácskoznak.   
Az egyre féktelenebbé váló orvvadászat elleni küzdelem egyik eszközeként műholdas megfigyelőrendszerhez kapcsolódó chipet ültetnek a rinocéroszok szarvába, hogy nyomon követhessék őket. A számítógépes megfigyelőközponttal összekötött jeladó vészjelzője aktiválódik, ha az orrszarvú a normálisnál hosszabb ideig mozdulatlan vagy ha hirtelen szokatlanul aktívvá válik.  
Az északnyugati tartományban már öt rinocéroszt elláttak ilyen készülékkel, és ha a program sikeres lesz, további állatokat is felszerelnek a jeladóval. A környezetvédelmi világszervezet becslései szerint kritikus a helyzet a Dél-afrikai Köztársasággal szomszédos Zimbabwében is, ahol az állatok állománya 2007-ig megerősödött, de a két évvel ezelőtti vitatott parlamenti választások óta a régióban kaotikus állapotok uralkodnak és elharapózott a vadorzás. 
"A szarvak Afrikából elsősorban Vietnamba kerülnek, ahol porrá zúzott állapotban kétes, gyógyhatású szerként alkalmazzák őket" - mondta el Stefan Ziegler, a WWF fajtavédelmi szakértője. A WWF szerint Afrikában meg kell erősíteni az ellenőrzést, és végre érvényt kell szerezni a vadorzók elleni törvényeknek. Gyakran ugyanis még csak megközelítőleg sem merítik ki az eljárások során a lehetséges büntetési mértéket.  
Ugyanakkor az importáló országban, Vietnamban megfigyelhető joghézag is kedvez a csempészetnek: bár a szarvval való kereskedelmet büntetik, birtoklása megengedett. "A vadorzás elterjedése nagy veszélyt jelent az orrszarvúak számára. Az állatok nem szaporodnak elég gyorsan ahhoz, hogy ellensúlyozzák a kilövések miatti erőteljes létszámcsökkenést" - mondta el Ziegler.
Csak Zimbabwében tizenöt százalékkal csökkent a szélesszájú és a keskenyszájú orrszarvúk állománya. 2007 és 2009 között Afrika hét államában összesen 470 orrszarvút terítettek le törvénytelenül.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.