Bálint-napon születtek a Budakeszi Vadaspark idei első vadmalacai (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.02.15. - Hat vadmalac született Bálint-napon a Budakeszi Vadasparkban. Az igen mozgékony csíkos apróságok már születésük napján bebarangolták kifutójukat.  A következő napokban további malacok születése várható, így hamarosan a vaddisznóké lesz a legnépesebb család a Budakeszi Vadaspark állatai között. A Pilisi Parkerdő természetes erdőterületén is most születnek a vadmalacok, majd tavasz folyamán az őzgidák, akik védelme érdekében ebben az időszakban különösen fontos az erdőben a kutyákat pórázon sétáltatni.

Három hónap, három hét és három nap vemhesség után a Budakeszi Vadaspark egyik vaddisznó kocája hat vadmalacnak adott életet, pont február 14-én, Bálint napon. Bár a kicsik még ritkán távolodnak el anyjuktól, rövid időre már elhagyják gondosan előkészített vackukat, hogy szétnézzenek kifutójukban. A mozgékony apróságok három hónapos korukig szopnak, amely időszak alatt végig megtartják jellegzetes csíkjaikat.
 
A következő napokban folyamatosan várható további vadmalacok születése, hiszen még két vemhes vaddisznó koca tartozik a Budakeszi Vadasparkban élő kondához.
Az eleven, csíkos kismalacok napokon belül belakják az egész kifutót, és tavasszal a barlangjukból előbújt medvékkel és a Vadasparkba újonnan beköltöző hiúzzal együtt a látogatók igazi kedvencének számítanak.

A Budakeszi Vadasparkot fenntartó Pilisi Parkerdő erdeiben is február-márciusban születnek a vadmalacok, majd ezt követően az őzgidák. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a parkerdők látogatói betartsák a kutyasétáltatás szabályait, és pórázon vezessék kedvencüket. A gazdájától eltávolodó kutya az embernél sokkal jobban zavarja a vadon élő állatokat, melyek közül nem egy fiatal egyed elpusztul az állandó zavarás következtében.

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.