Környezetvédők szerint halálba küldik az orángutánokat (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. február 20. - 1200 fogságban élő orángutánt készülnek szabadon engedni a következő négy évben a délkelet-ázsiai Borneó-szigetén, a Kelet-Kalimantan tartománybeli Muara Wahau erdőségében kialakított mintegy 86 ezer hektáros természetvédelmi övezetben. Az emberszabású majomfaj védelmére létrehozott központ (COP) szerint azonban a veszélyeztetett emlősökre szinte biztos halál vár a területen, hacsak a kormány nem tesz valamit a régiót sújtó illegális fakitermelés ellen és orvvadászat felszámolása érdekében.
"Törvényi szabályozás és biztonsági garanciák nélkül szabadon engedni az állatokat az erdőben olyan, mintha harcmezőre küldenék őket" – figyelmeztetett Hardi Baktiantor, a COP vezetője. Az indonéz erdészeti minisztérium környezetvédelmi vezetője, Darori (akinek az indonéz hagyományokhoz híven csak egy neve van) ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják a környezetvédők állításait. "Amennyiben igaz, amit mondanak, akkor mindenképpen keresünk egy másik erdős területet az állatoknak" – mondta az AFP hírügynökségnek.
Szakértők szerint jelenleg mintegy 50-60 ezer orángután él a vadonban, 80 százalékuk Indonéziában, a többi pedig Malajzia területén. Az állatokat kihalás fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyeik fokozatos elpusztítása miatt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.