A vaddisznó nem lép aknára (mr1-Kossuth R.)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. május 5. - Aradi Csaba szerint a Hortobágyon elég lenne a mostani vaddisznóállomány harmada is. Elszaporodtak a Hortobágyon a vaddisznók és sok kárt okoznak: megeszik a földön fészkelő madarak tojásait, pusztítanak a mocsárban, a madárfiókák sem érezhetik magukat biztonságban.
Zalában 2009-ben még 5-6 ezer vaddisznót terítettek le, de 2010-ben a vadászok úgy számoltak, hogy a 8-10 ezer kilövés is legfeljebb az állomány kismértékű csökkentését jelentette volna.
Országosan 80-100 ezer vaddisznót lőnek le egy-egy évben, tíz éve még csak 35-40 ezer volt a számuk. A faj intelligens és rejtőzködő életmódja, szaporasága és alkalmazkodóképessége miatt azonban nagyon nehéz csökkenteni a túlszaporodott állományt.
Aradi Csaba természetvédő elmondta, a Hortobágyon elég lenne a jelenlegi vaddisznóállomány egyharmada, esetleg ég kevesebb. A legenda szerint, amíg megvolt a kunmadarasi bombázótér, a vaddisznók gyakran odamenekültek, mert a vadászok nem merték követni őket. Aradi Csaba megerősítette, a bombatér valóban jó élőhely a vaddisznóknak, ahogy a kunkápolnási mocsár is. A vaddisznó nagyon óvatos állat, és az is biztos – idézte Aradi Csaba a bombázóteret ismerők véleményét -, hogy soha nem lépnek bombára. Tornyi Ferenc


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.