Kijárási tilalom – macskáknak (inforadio.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. június 9. - Sötétedéstől pirkadatig tartó kijárási tilalommal készülnek sújtani a macskákat az ausztráliai Sydney külvárosaiban, hogy az éjszaka portyázó cirmosok ne tizedeljék tovább az őshonos vadállatokat A Sydney egyik nyugati körzetéből indult kezdeményezés azután született meg, hogy a helyi polgármester-helyettes, Michele McKenzie fia kimentett egy közönséges rókakuzut (Trichosurus vulpecula) és annak kölykét egy macska karmai közül.

A Leichhardt nevű körzet rövid távú tervei között szerepel egy gyűrűsfarkú erszényes (Pseudocheirus peregrinus) kolónia újra-betelepítése, ám a közönséges rókakuzunál jóval kisebb testű állatok túlélési esélyei mindaddig alacsonyak, amíg a fára mászásban is jeleskedő macskák szabadon portyáznak éjszakánként.

Csak a tavalyi évben nagyjából 564 gyűrűsfarkú erszényes elleni macskatámadást jelentettek a térségben, ezzel a vadvilág ellen irányuló macskatámadások legnagyobb hányadát produkálva - hangsúlyozta a WIRES elnevezésű vadvédelmi hivatal. "Ezek az állatok már jóval előttünk itt éltek, ezért kötelességünk kordában tartani a háziállatainkat" - hangsúlyozta McKenzie.

Mivel a kijárási tilalmat nem lehet szigorúan szabályozni, ezért a helyi kormány egy felvilágosító és tájékoztató programban készül felhívni a macskatulajdonosok figyelmét arra, hogy éjszaka, illetve napközben is fokozottan figyeljenek kedvenceikre, és két csengőt is akasszanak az apró négylábúak nyakörvére.

A kijárási tilalmat szorgalmazó javaslat Balmain, Rozelle, Lilyfield, Annandale és Leichhardt külvárosaira terjed ki. A WIRES adatai szerint az elmúlt öt év során összesen 16 775 alkalommal támadták rá különböző háziállatok az ausztrál őshonos vadállatokra.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.