2013. március 5. - Bár az elefántcsont kereskedelmét 1989-ben nemzetközi
egyezmény tiltotta be, az afrikai elefántokat ez sem mentette meg
attól, hogy egyre közelebb kerüljenek a kihaláshoz, mondták el a témával
foglalkozó kutatók a Thaiföldön rendezett, veszélyeztetett fajokkal
foglalkozó CITES (Convention on International Trade in Endangered
Species of Wild Fauna and Flora) konferencián. A legrosszabb az afrikai erdei elefántok sorsa - ők kicsit kisebbek, és szerencsétlenségükre az ember által lakott területekhez közelebb élnek, mint a szavannai rokonaik.
Egy 60 fős nemzetközi kutatócsoport 2002 és 20011 között 80 felmérést véágzett a vadon élő elefántpopulációról Közép-Afrikában, elsősorban az állatok által hátrahagyott ürülék mennyisége alapján megbecsülve az elefántcsordák méretét. Bár az elefántok nagy része olyan területen él, ami papíron védettnek, nemzeti parknak, vagy természetvédelmi övezetnek minősül, a korrupció erősebb ennél a védelemnél, így az orvvadászat továbbra is mindennapos. Az elefántokat elsősorban az agyaruk miatt vadásszák, a fő felvevőpiacnak Kelet-Ázsia számít.
A kutatók azt találták, hogy a vizsgált időszakban 62 százalékkal csökkent a vadon élő erdei afrikai elefántok száma, vagyis egyetlen évtized alatt a vadászati tilalom ellenére eltűnt az állatoknak közel a kétharmada. Az elefántok által benépesített terület 30 százalékkal csökkent ezalatt. A konferencia résztvevői szerint a kutatók becslése akár még túl optimista is lehet, a felméréseket ugyanis túlnyomórészt védett területeken végezték, így az ottani, a senki földjéhez képest mégiscsak jobb helyzet felülreprezentált lehet az adatokban.
A konferencia résztvevői szerint az afrikai elefántokat Kína mentheti meg azzal, ha szigurúbb törvényekkel lenyomja az országban az elefántcsont iránti keresletet, ami megfékezné az illegális vadászatot.
Tíz év alatt eltűnt az afrikai elefántok kétharmada (Index)
- administrator2
- Állati
- Találatok: 1116
