Tilos az agancsgyűjtés a somogyi erdőkben (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 02.10. - TÉLIDŐ A vadat nem zavarja a nagy hideg és a porhó, ha tele van az etetője élelemmel

A zord télben, az ember gondoskodása nélkül csökken a vad túlélési esélye. A vadászatra jogosultak bevételük jelentős részét etetésre fordítják. A SEFAG Zrt. a megye legnagyobb vadgazdálkodási egysége, százezer hektáron gazdálkodik és évente mintegy százmillió forintot költ etetésre. Az agancsgyűjtést a vad nyugalma érdekében megtiltották.

A vad nyugalma érdekében keddtől az erdeinkben megtiltottuk az agancsgyűjtést - mondta Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető. - Erre a vadászati törvény lehetőséget biztosít. Erdőlátogatási tilalmat nem rendeltünk el, sétálni, kirándulni lehet az erdőben, de agancsot gyűjteni nem. A tilalom megszegőire szabálysértési eljárás vár.
A SEFAG Zrt. munkatársai az enyhébb Januárban is etettek, csak kevesebbet és ritkábban A vad is kevesebbet evett, mert talált természetes táplálékot.
- A meteorológusok jelzéseit figyelembe véve, még a nagy havazás előtt kezdtünk intenzívebben etetni - mondta Varga Gyula, - Szálas és lédús takarmány, kukorica-, és napraforgó szilázs, szemes- és csöveskukorica került többek közt az etetőkbe. Két hónap alatt 6-800 tonna lédús takarmány, ugyanennyi szemes, és száz-százötven tonna szálas fogy el. Folyamatosan járnak a traktorok, szánok, lovas kocsik, terepjárók, hol mi a legcélszerűbb, hogy egyetlen etető se ürüljön ki. Az nem gond, ha a hó belepi az eleséget, mert a vad a porhó alól kikaparja. A problémák akkor kezdődnek, ha kap egy ónos esőt, vagy megolvad majd megfagy a teteje. A költségek felét a takarmány, másik felét a kijuttatás teszi ki. Mindemellett az erdei utakat is takarítjuk, toljuk le a havat.
Tapsony és Vidéke Vadásztársaságban az éves árbevétel 10-15 százalékát, mintegy tízmillió forintot fordítanak etetésre.
- Etetünk és toljuk a havat megállás nélkül - mondta Meiszterics János a Vt. elnöke. - Cukorrépa, siló és speciális keverék kerül az etetőkbe. Beszereztünk 60 tonna szemes-, és ötven tonna csöveskukoricát és 88 bála lucernaszénát.
A megye egyik legkisebb vadászterületével a Magyaratád és Környéke Földtulajdonosi Közösség rendelkezik, 3800 hektáron vadásznak. A vadetetőket rendszeresen feltöltik.
- A vadászmesterünk heti rendszerességgel visz ki kukoricát, szálastakarmányt és vitaminos tápot a hét nagyvad etetőbe - mondta Baán Róbert földtulajdonosi közös képviselő. - Ha úgy látja, hogy jobban fogy az élelem, akkor többször is. Éves szinten háromszázezer forintot költünk a vad táplálására, a vadkár mellett
ez az egyik legnagyobb kiadásunk.    F. Szarka Ágnes


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.