Városba kirándulnak a rókák (24 óra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2006. szeptember 26.
Október 1-jén elkezdődik megyénkben is a rókák veszettség elleni immunizálása.
A néhány éve indult programnak köszönhetően 2002 óta nem találtak veszett vad- és háziállatot szűkebb hazánkban.

Oroszlányban és Tatabánya egyes parkjaiban is megjelennek ősszel a rókák. A vörös bundások az erdőkből érkeznek a városokba. Élelmet keresnek, ezért nem is csodálkozhatunk, ha a szemétgyűjtő konténerek mellett felbukkan egy-egy vadállat a hidegebb időben. - Az idén még nem érkezett bejelentés intézményünkbe, hogy a megyeszékhelyen rókák bukkantak volna fel - mondta dr. Nedeczky Árpád, a megyei állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás igazgatója.
A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. Legfőbb terjesztője a róka - olvasható a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében. A védekezés leghatékonyabb módszere, a veszettség elleni vakcinázás, amelyet hazánkban 1992-ben vezettek be. Áprilisban és októberben helyezik ki a csalétkeket, amelyeket külterületekre szórnak az alacsonyan szálló repülőgépről. A rókák által kedvelt ízű és szagú csalétkekbe rejtik a kapszulát.
Megyénkben 2002 óta nem találtak veszett egyedeket ennek eredményeként. A vadásztársaságoknak minden évben öregróka példányokat kell beszolgáltatniuk az állategészségügyi állomásnak, amelyekből kimutathatják, hogy mennyire hatott rájuk a szer.
Tavaly több esetben is riasztották a szakembereket, hogy a ravaszdi látogatók a lakótömbökig merészkedtek. Okróczky Károly, a Tatabánya és Környe Vadászati Közösség vadászati közös képviselője a Kossut kerti helyszínre érkezve csapdával fogta be az egyik csirkerablót. - Ha vágyik a baromfira, akkor biztosan nem veszett az állat, hiszen a beteg róka nem eszik. Nem csak ehhez az egy esethez mentem tavaly, ugyanis a gyepmestereknek nincs jogosultságuk a befogásukra.
A Gál István lakótelepen is kószált egy vörösbundás. Az idén is lehet számítani arra, hogy a rókák bemennek a városba. Társaságunkhoz 3700 hektáros terület tartozik, amelyen mostanában mintegy 20 százalékkal több róka él, mint korábban. Ennek oka, hogy a veszettségre immunissá válnak és így nem betegszenek meg és pusztalnak el. Az őszi időjárás, a természet vonzereje egyre több kirándulót kicsalogat a természetbe. A túrázókat piros és fehér színű, fatörzsekre ragasztott felhívások figyelmeztetik arra, hogy mire figyeljenek az erdőben járva.
Madarász Tímea


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.