Csak pórázon!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ebzárlatot rendelt el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Budai-hegységben a rókák veszettség elleni vakcinázásának idejére. 2007. október 6. és 27-e között az ebeket megkötve kell tartani és csak pórázon szabad közterületre vinni.

Kizárólag pórázon szabad sétáltatni, otthon pedig megkötve vagy elzárva kell tartani a kutyákat 2007. október 6. és 27-e között a Budai-hegység területén. Az FVM Élelmiszerlánc-biztonsági, Állat- és Növényegészségügyi Főosztálya a rókák veszettség elleni immunizálása idejére rendelte el az ebzárlatot. Az immunizálás 1992 óta évi rendszerességgel ismétlődik Hazánkban, általában a tavaszi és az őszi időszakokban.
A veszettség gyógyíthatatlan, embernél és állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség. A szabad természetben legfőbb terjesztője a róka. A rendszeres vakcinázás eredményeként azonban az utóbbi időszakban nem fordult elő veszett róka a Budai-hegység területén.
A vakcinát csalétekbe rejtve juttatják ki az erdőterületre. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe. A csalétek kihelyezése kis magasságból repülőgépről történik. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, nem jelent veszélyt. A kezelés sikeressége érdekében azonban nem szabad hozzányúlni a csalétekhez.
Az ebzárlatról és a vakcinázás pontos menetéről a Budapesti Erdészet értesítette az érintett önkormányzatokat, akik azt hirdetmény útján a helyi lakosság tudomására hozzák. Emellett az Erdészet az érintett erdőterületen figyelmeztető táblákat helyezett ki. A vakcinázásról további információval a területileg illetékes állatorvosok tudnak szolgálni.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.