Nem tolonganak a somogyi ebtartók a kutyaoltáson (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. MÁJUS 18. - VESZETTSÉG Kerítésen belül vannak az állatok, nem lehet bajuk, meg drága is az oltás - mondta egy ebtulajdonos_ A gazdasági válság a veszettség elleni oltást is utolérte, hiszen kutyából nem lett kevesebb, de a gazdik nem tolonganak az oltás beadatásáért.
A csurgói térség több településén ezekben a napokban van a szervezett oltás, és van, ahol igencsak gyér számban jelentek meg.
Soós Gyula, állatorvos sok éves tapasztalattal a háta mögött azt mondta: nem mindegy, hogy a hónap mely szakában oltanak, fizetés, illetve a nyugdíjak megérkezése előtt vagy után. A pénztelenség erre is rányomja bélyegét.
A kiskutya, ha elérte a 3 hónapos kort, kötelező 30 napon belül beoltatni veszettség ellen, melyet 6 hónapon bélül meg kell ismételni, majd élete végéig évente be kell oltatni. Aki ezt elmulasztja, állatvédelmi bírságot kaphat, vagy el is tilthatják az állattartástól.
Megtudtuk: a veszettség elleni védekezés szabályai 2009. január elsejével alaposan megváltoztak. A kutyatartó köteles bejelenteni a hatóságoknak, ha a kutyája a három hónapos kort elérte, ha tulajdonosváltás történik (adásvétel, elajándékozás), illetve az eb elhullott vagy elkóborolt. Eddig a bejelentési kötelezettségnek a helyi jegyzőnél lehetett eleget tenni, az új szabályozás szerint a gazda által választott magánállatorvosnál kell minden változást bejelenteni. Az állategészségügyi hatóság új oltási könyvet is bevezetett - egyedi sorszámmal -, és van benne elegendő hely a gazda és a kutya adatainak feltüntetésére is, sőt, a kutya fényképe is elhelyezhető.
Soós Gyula azt mondta: ennek ellenére a , kutya pontos beazonosításának egyetlen módja a mikrocsippel történő megjelölés, de ez nem kötelező, csak ajánlott.
Az állatorvos egyébként térségében azt tapasztalja: az ebtartók mintegy háromnegyede oltat. Van aki a pótoltásra viszi el négylábúját, mások azt kérik: menjen házhoz az állatorvos.
- Sok múlik az önkormányzatokon - mondta Soós Gyula. Néhány nagyon jó partner, segítenek az összeírásban.
Lapunk megkérdezett egy gazdit, akinek három kutya is ugat az udvarán, hogy oltatott-e? Azt mondta: nem, de tervezi, hogy a pótoltásra elmegy, viszont csak egy, legfeljebb két kutyát oltat be, mert húzós a 3400 forint (a féreghajtás is benne van, ami szintén kötelező). Amúgy mindig kerítésen belül vannak az állatai, nem nagyon lehet bajuk... Varga Andrea

Agyvelőgyulladás
A VESZETTSÉG egyfajta speciális agyvelőgyulladás. Kórokozója a veszettség vírus. A betegség embernél és állatnál is minden esetben halálos kimenetelű. A vírust a beteg állat életének utolsó 4-5 napjában a nyálával üríti. Harapáskor, illetve a sérült bőr vagy nyálkahártya nyállal történő szennyeződésekor kerül az ember szervezetébe, és az idegrostok mentén jut el az agyba. Lappangási ideje néhány naptól néhány hétig terjedhet.

Vesz(t)ett pozícióból
AMINEK NINCS ÁRA, NINCS becsben. De az ellenkezője is igaz: aminek ára van, azt fizetés nélkül akarjuk. Így van ez a kutyák veszettség elleni oltásával is. Főleg, hogy már „csak" az állatorvoshoz kell bejelenteni ebünket, így a retorziótól való félelem nem tart vissza az oltás árának megspórolásától. Ami egyébként, még állatorvosok szerint sem kevés.
A VÁROSI NÉPEK passzióból tartanak kutyát, fizetnének többet ők, nálunk házat őriz, hallottam egy falusi asszonytól. Majd tágan értelmezett igazsága végső érvét: különben is, az én kutyámmal azt csinálok, amit én akarok.    
NÉHA ÚJSÁGHÍR LESZ abból, ha valaki vízbe fojtja kutyáját, de ha minden almot számon tartanánk, amely így végzi vagy nyakkitekerve, félig élve elásva, akkor mást se tennénk, csak számolnánk. Mert amíg elborzaszt, hogy egy kínai tigrisfarmon drága bort állítanak elő a megkínzott állatok
csontjából, vagy felháborodunk a spanyol bikaviadal képen, addig itthoni ebtartásunk sok mindent elbír, mondván: a kutya az enyém. A Jászság egyik településén megelégelték, és nem kap átmeneti segélyt az, akinek nincs beoltva a kutyája és nincs rendben a portája. Pedig mindegyik az
övé...
SZERENCSÉRE az idők változnak, gondoljunk csak bele, hogy Petőfi Arany Lacinak az ürgeöntésről mesélt 1847-bén, 2010-ben pedig megbüntették az alföldi ürgeöntőket. Petőfi azt is büntetlenül tehette, hogy befenyítette a gyereket: ha mozdul, jól megcsípi. Adna neki ma az ombudsman! SZÓVAL, éltessen a remény: lesz itt rend. Ha renitensek megvesznek, akkor is...



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.