Új honlap a kutyáknak (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. június 9. - Tiltakoztak a civilek, hogy nem engedik fotózni az állatokat Többéves együttműködés után vitába keveredett, majd tegnap konszenzusra jutott az Illatos úti ebrendészeti telep, a közterület-felügyelet és az onnan kutyákat mentő civil szervezetek. Az ok: a telep saját honlapot indított, és erre hivatkozva megtiltotta az állatvédőknek, hogy fotót készítsenek a benti kutyákról. A civilek szerint ezzel megakadályozzák azt, hogy gazdát találjanak az egyébként kivégzésre ítélt állatoknak.
Elindult a Fővárosi Közterület-felügyelet Illatos úti Ebtelepének hivatalos honlapja - jelentette be tegnap Kozma Tamás, a telep vezetője. Az új honlapon (www.kozterulet-felugyelet.hu vagy www.ebtelep.hu) ivar, méret és a koruk szerint böngészhetnek a kutyák között a látogatók. Kozma Tamás kifejezett kérésére nincsenek információk az állatok temperamentumáról. Indoklása szerint ugyanis előfordult, hogy egy-egy kedvesnek, bújósnak feltüntetett eb az első találkozásnál annyira félt, hogy mégis támadóan lépett fel az emberekkel szemben. A 94 férőhelyes Illatos útról, ahol jelenleg több mint száz kutya van, tavaly 2500 kutyát fogadtak örökbe. Tegnap alig néhány óra alatt, délelőtt 11-ig már 32 ebet vittek be a telepre. Állatvédő szervezetek közben amiatt tiltakoztak, hogy a honlap beindulása miatt nem fotózhatják le az örökbefogadóra váró kutyákat, s ha nem találnak számukra gazdát, elaltatják őket. A telepvezető elmondta: szó sincs az állatvédők kitiltásáról, hiszen hálásak nekik, mert áldozatos és szakszerű munkájukkal éveken át elérhetővé tették a bent élő kutyák fotóit és adatait. Kozma Tamás lapunknak azt mondta: azért hozták létre az új oldalt és tiltották meg, hogy a civilek a telepen fotózzanak, mert azt szeretnék, hogy a honlapon szereplő adatok a telephelyről származzanak, és azok rendszeresen frissüljenek. Korábban ugyanis megesett, hogy az ország másik végéből érkeztek olyan kutyáért, amelyet örökbe adtak vagy elaltattak, az információ azonban nem szerepelt az állatvédők által működtetett internetes oldalon.
A közterület-fenntartó vállalat, az ebrendészeti telep és a civil szervezetek vezetői tegnap délután megállapodtak abban, hogy rövidesen együttműködési szerződésben rögzítik a szabályokat.
Az Illatos úti ebtelepre évente több ezer kutyát fogadnak be, a folyamatosan érkező újaknak csak a hosszabb ideje ott lévők elaltatása vagy örökbeadása révén tudnak helyet szorítani. Ezen az áldatlan állapoton segítettek a civilek, akik a fajtamentőkkel együtt tavaly mintegy ezer állatot mentettek ki a telepről - mondta Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület vezetője. Hozzátette: a jellemzően idős, beteg állatokat ivartalanítják, gyógyítják, majd gazdát keresnek nekik. Összehasonlítottuk a civilek által működtetett (www.illatosut.hu), illetve az új honlapot (www.ebtelep.hu). A civilek különféle helyzetekben készült fotókkal mutatják be a kutyát, és beszámolnak az előéletéről, esetleges sérüléséről, betegségéről, viselkedéséről, jó és rossz szokásairól. Ezzel szemben az új weblapon a kutyákat csak egy-egy fényképpel és szikár adatokkal mutatják be, az indoklás szerint azért, hogy elkerüljék a csalóka szubjektivitást. G. Juhász Judit – Győr Ágnes


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.