A gazdát idomítják, nem a kutyát (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. augusztus 22. - Kiképzés A hasán és a játékon keresztül a legvadabb ebet is meg lehet szelídíteni
Harapós spániel, bepiszkító yorki, neveletlen német juhász. Bármennyire is szereti valaki a kutyát, egyes dolgok meg tudják keseríteni a gazdi életét. Több mint tíz éve minden hétvégén benépesül a kaposvári lőtér mögötti terület. Meiszner Gusztáv kutyakiképző instrukciói, parancsai szerint próbálják meg a kutyások kedvenceiket engedelmes ebbé nevelni.
- Bogár Imre bácsitól vettem át az iskola vezetését - mondta Meiszner Gusztáv. - Ő volt a mesterem, ő tanította meg a kutyakiképzés csínját-bínját. Általában 15-20 kutya jön össze alkalmanként. Társasági kutyákat ritkábban hoznak, gyakoribbak az őrző-védő és a vadászkutyák. De bárkinek adunk tanácsot. A múltkoriban egy yorkit hoztak, hogy nem szobatiszta. Olyan önfejű, makacs, jószág, amilyen kicsi. A fiú kutya jelöli a saját területét, erről szinté lehetetlen lenevelni. Rendkívüli módon ragaszkodik az emberhez, a kutyákat szinte nem is ismeri el fajtatársának, főleg, ha nem viszik kutyaközösségbe.     
A kutyánál alapvető dolog, hogy parancsszóra ül, fekszik, pórázon kényelmesen vezethető, és a gazdi még a legizgalmasabb macskakergetés közepette is lábhoz tudja parancsolni! Ha a gazdi kellő időt szán a  kutyára, mindez megtanítható neki – mondta Meiszner Gusztáv. - A magyar vizsla például nagyon intelligens kutya. Amint rájön, hogy mit akar tőle a gazdi, azt megcsinálja. Azért, hogy örömet szerezzen. Ám a múltkor hoztak egy hatéves magyar vizslát, amelyikkel egyszerűen nem bírt a gazdája. A lakásban tartott kutya azt csinált, amit akart. Ha valamilyen utasítást kapott, visszamordult a gazdára. De még nekem is nekem fordult.
Egyes kutyákra ráfogják, hogy biztosan harapósak. Ilyenek lehetnek a harci kutyák, a német juhász, a dobermann. Némelyeknél meg pont az ellenkezőjét feltételezik. Az az édes kis csivava biztosan nem harap. - A nagy és fájdalmas meglepetéseket aztán a kutyák szolgáltatják. - Az ember csodákra képes. Az lesz a kutyából, aminek nevelik - ecsetelte a kutyakiképző.
- De vásárlás előtt nem ártana megkérdezni egy szakembert, hogy az adott, kiválasztott fajta mire való. Sokan vesznek azért kutyát, mert jól megy a színe a kerti garnitúrához, akad, aki szerelmese egyik-másik fajtának. Érdekes módon eddig soha senki nem kérdezett meg előre. Utólag, amikor már problémás a kutya, akkor igen. Egy staffordshire
terrier nagyon jóban volt a ház másik kedvencével, egy spániellel. Egyszer azonban annyira megverte, hogy győzte az állatorvos helyrehozni. Benne van a génjeiben az uralkodó hajlam. Ezt a fajtát harcra tenyésztették.
Kölyökkorban el lehet a hajlamot nyomni, de ehhez kutyaközösség kell, és sok játék.
Régen kutyaidomításról beszéltek, ma kiképzésről van szó. Az agresszió a kutyák esetében is csak agressziót szül. A jutalomfalat és a játék a legjobb motiváló eszköz.  
- A hasán vagy a játékon keresztül a kutyát is meg lehet fogni - mondta Meiszner Gusztáv.
- Utána a kívülálló már csak azt látja, hogy milyen okos az eb.
E sorok írója valamikor tacskókat tenyésztett. A tyúkudvar lakóit - vagy nyolc baromfit - másfél perc alatt irtották ki. Még megszidni sem lehetett őket, mert ezt a fajtát végül is erre tenyésztették ki. A rókakotorékban nem lehet udvariaskodni a ravaszdival, hiszen az ott élet-halál harc.
- Azt csinálta csak, ami a dolga - összegzett a szakember. - El kell dönteni, hogy kutyát tartunk vagy baromfit, főként a kotorékebeknél. Az ösztönt nem lehet kiölni belőle. Ha a macskával kölyökkortól együtt nevelkedik, azt megszokja, szereti. De a szomszéd macskája már nincs
biztonságban. Az ősi vadászösztön az ősi ellenséggel szemben feléled a kutyában.       
A kiképzés lényege, hogy a kutya megértse, mit is akar tőle az ember, akiért tűzbe menne. A kutyakiképző nem is a kutyát idomítja, hanem a gazdát.
- Más kutyáját én nem tanítom meg. A gazdának magyarázom el, hogy mit és hogyan tanítson meg, milyen vezényszavakat használjon. Mindez annál könnyebben megy, minél fiatalabb a kutya. F. Szarka Ágnes





© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.