Megőrjíti az ugatás (Blikk)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. szeptember 1. - Kutyafalka vonításától nincs nyugalom a Római sétányon
A lakók aláírást gyűjtöttek a gazda ellen, de az önkormányzat tehetetlen BUDAPEST - Kutyaszorítóban érezhetik magukat Óbuda egyik festői környékének lakói. A Monostori út-Római sétány kereszteződésénél élőknek se éjjele, se nappala, mert az egyik telek tulajdonosa még évekkel ezelőtt egy falkányi kutyát fogadott örökbe. Az ebek ugatása az őrületbe kergeti a szomszédokat, a környéken nemrég patkányirtást kellett tartani.
- Iszonyatos bűzt hoz a szél a szomszéd telek felől, éjszaka pedig rendszeresen vonításra ébredünk, hiszen ha egy járókelő túl közel megy a kerítéshez, vagy a Szentendrei úton elhúz egy szirénázó mentő, az összes kutya rákezdi. Egyikük be lehet zárva a házba, mert oda-bentről folyamatosan hallatszik az ugatás - panaszolta Császár Éva (52). - Hiába gyűjtöttünk aláírást a környéken, az önkormányzat, úgy tűnik, tehetetlen. A helyi ebrendelet ugyanis csak a lakásban tartott kutyák számát szabályozza. A kertjében viszont annyit tarthat a tulaj, amennyi neki tetszik - tette hozzá.
Az ebek gazdájának képviseletét ellátó állatvédő szervezet munkatársa azonban úgy véli, a szomszédok még csendháborításra hivatkozva sem tehetnek panaszt, elvégre a kutyák már tíz éve ott élnek, míg például a szomszédos társasházba csak tavalyelőtt költöztek be a lakók.
- Egy pert már megnyertünk az önkormányzattal szemben, amikor megváltoztatták a szabályokat, és visszamenőleg próbálták a tulajdonost a kutyák számának csökkentésére kötelezni. Holott ez törvényellenes! - kardoskodott Pozsonyi Anikó. - Aki előbb itt volt, ahhoz kell alkalmazkodniuk a többieknek - szögezte le a jogásznő, aki szerint a kutyáknak ugyanannyi joguk van ott élni, mint a szomszédoknak.
Megkerestük a III. kerületi önkormányzatot, ám a folyamatban lévő hatósági ügyről nem kívántak nyilatkozni.
- Ezek az állatok egytől egyig kivert kutyák voltak, amelyeket
a közeli lakótelepen eresztettek szélnek, mert rájuk untak. Megsajnáltam és befogadtam őket - mondta Budaváry László (65) az ebek gazdája. Állítása szerint a kutyák 10-12 évesek, így ha menhelyre adná a tíz négylábút, biztosan elaltatnák őket. - Mindössze két növendék, 8 hónapos állat van köztük, nekik találtam is gazdát, nemsokára elviszik őket. De a többi sem él sokáig, hiszen idősek már - vélekedett a tulajdonos. „-Amióta beköltöztünk úgy tűnik, a kutyák cserélődnek. A vak is látja, hogy nagy részük egyáltalán nem öreg legfeljebb 1-2 évesek lehetnek - cáfolta az állítást egy másik lakó, Kulcsár Attila (31).
K.R.M.




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.