Fogházbüntetés állatkínzás miatt (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. január 6. - Letöltendő szabadságvesztésre ítélték a kutyát az emeletről kihajító férfit Hét hónap letöltendő fogházbüntetést szabott ki a bíróság jogerősen állatkínzásért és egyéb bűncselekményekért egy 43 éves budapesti férfira, aki 2008 decemberében bosszúból ledobott egy kutyát a harmadik emeletről
Jogerősen hét hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélt egy állatkínzót tegnap a Fővárosi Bíróság (FB). A 43 éves K. Zoltánt az állatkínzás mellett rongálásban, könnyű testi sértésben és garázdaságban is vétkesnek találta a bíróság, tájékoztatta lapunkat az FB sajtótitkársága. Az ítélet indoklása szerint 2008 decemberében Budapesten, egy VIII. kerületi ház harmadik emeletén K. Zoltán ittasan előbb volt felesége, majd nevelt lánya lakásába akart bejutni, de a fia megakadályozta ebben. Amikor végül benyitott nevelt lányához, a nő bichon havanese kutyái kiszaladtak. Egyiket a férfi felkapta és a körfolyosójáról a mélybe dobta. A kutya medence- és lábtörést, illetve súlyos belső sérüléseket szenvedett, az állatorvos a helyszínen elaltatta. A másik eb elfutott, azóta sem találták meg. K. Zoltán a fiát a falhoz vágta és fojtogatta, a fiú 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bíró közölte: nem találtak olyan enyhítő körülményt, amely indokolta volna a felfüggesztett szabadságvesztést.
Az FB jóváhagyta az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) tavaly júliusi döntését, azzal a különbséggel, hogy rongálásban is bűnösnek mondta ki a vádlottat, aki 30 ezer forintot érő kutyát pusztított el. A PKKB korábban azért mentette fel a rongálás vádja alól K. Zoltánt, mert álláspontja szerint a kutya nem megrongálható dolog, hanem élő, érző lény, amelynek szenvedést lehet okozni. Dénes Veronika, a PKKB bírája lapunknak elmondta: az állatkínzások egy részét az elkövetők a házi kedvencek ellen bosszúból hajtják végre azért, hogy fájdalmat okozzanak társuknak, gyerekeiknek. Sokan ugyanakkor nincsenek tisztában azzal, hogy nemcsak a kirívó cselekedetek, például verés, bántalmazás számít állatkínzásnak, hanem a rossz bánásmód, az elhanyagolás, a rövid láncon tartás, az autóból való kidobás is ugyanez a bűncselekmény. G. Juhász Judit

0RVVADÁSZ0K RENDŐRKÉZEN. Állatkínzó orvvadászokat értek tetten a kölesei járőrök Kispalád külterületén kedden - tájékoztatta lapunkat tegnap Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője. Elmondta: a rendőrök láttán a 23 és 47 éves férfiak eldobták az addig cipelt zsákot, és menekülni próbáltak, de végül elfogták őket. A zsákban egy őzsuta megnyúzott tetemét találták, az állatot hurokkal ejthették el. A járőrök összesen 89 ilyen tiltott eszközt gyűjtöttek össze a területről. A gyanúsítottak azt állították, találták a tetemet, a rendőrség azonban állatkínzás és lopás miatt indított eljárást ellenük. A szóvivő hozzáfűzte: a megyében legutóbb decemberben vadászok buktattak le hurokkal ügyködőket, a lakásukban később trófeákat és vadhúst találtak. Mint megírtuk, néhány napja Dabas közelében a helyi vadászmester vett észre két orvvadászt, akik lovas kocsival vitték haza a szintén hurokkal elejtett őzeket.
Számszeríjjal ejtettek el két őzsutát és egy őzbakot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő határában a napokban - közölte az MTI. A rendőrség megtalálta a feltételezett elkövetőt és az orvvadászathoz használt eszközöket is. A 31 éves gyanúsított ellen nagyobb értékre elkövetett lopás és állatkínzás miatt indult büntetőeljárás.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.