Milyen problémákat jelezhet a kutyák farokkergetése? (origo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. 11. 18. - Egy brit kutatónő több száz videó alapján elemezte a kutyák farokkergető viselkedését. Tanulmányában úgy véli, hogy a szokás hátterében sokszor valamilyen klinikai probléma áll.
A kutyák farokkergetését az emberek zöme mulatságos viselkedésnek tartja. A témával kapcsolatos eddigi tanulmányok azonban neurológiai zavarban, kényszeres viselkedést mutató vagy egyéb betegségben szenvedő kutyákkal készültek. A vizsgált állatok zömét később el is altatták.
Charlotte C. Burn, a The Royal Veterinary College állatorvosa elhatározta, hogy átlagos családi kutyákon vizsgálja meg ezt a viselkedést. Ehhez a legegyszerűbbnek tűnt a YouTube-ra feltöltött rengeteg ilyen témájú videót átböngészni. Állítása szerint az általa készített tanulmány a legalaposabb munka a témában.
A kutatónő 400 kutyás videót tanulmányozott, és meglepő eredményre jutott. A farokkergető kutyák mintegy harmadáról megállapította, hogy valamilyen klinikai rendellenességet mutatnak. Ezek rendszerint olyan figyelemzavarok voltak, amelyek a videókat feltöltő gazdáknak fel sem tűntek.
A kutatónő azt is megállapította, hogy a kutyákat sokszor szóban vagy nevetéssel bátorították a farokkergetésre. A videók elemzéséből kiderült, hogy ez a viselkedés jelentősen gyakrabban fordul elő zárt belső helyen (szobában), mint a szabadban, és a felvételek zöménél be volt kapcsolva a számítógép vagy a televízió.
A kutatónő arra a következtetésre jutott a PLoS One folyóiratban megjelent cikkében, hogy a kutyák farokkergetése időnként kóros, de ezt a viselkedést nem kezelik. Sőt gyakran bátorítják a kutyákat, hogy így viselkedjenek, mert feltételezik, hogy ez hozzátartozik egy kutya viselkedéséhez. Pesthy Gábor© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.