Az Állatbarát Alapítvány nem támogatja az ebadót (Kelet-Magyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. november 21. - Az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésére ráfizethet a nyíregyházi önkormányzat. NYÍREGYHÁZA - Még ha a jogszabályok lehetővé is teszik a nyíregyházi önkormányzatnak, az Állatbarát Alapítvány álláspontja szerint óriási hiba lenne bevezetni az ebadót a szabolcsi megyeszékhelyen. - Lehet, hogy egyes (fővárosban vagy Dunántúlon működő) állatvédő szervezetek örömmel fogadták az ebrendészeti hozzájárulásról szóló parlamenti döntést, mi, nyíregyházi állatbarátok azonban határozottan ellenezzük! - mondja Bornemissza Andrea, az önkormányzati feladatokat önkéntesen ellátó civil szervezet kuratóriumi elnöke, hozzátéve: a cél helyes, de az intézkedés még nem időszerű.
A gyepmesteri telep és a Csatorna utcai állatotthon jelenleg is túlzsúfolt, mindkettő külföldi örökbefogadással, örökbefogadó napokkal igyekszik gazdát keresni a négylábúaknak. Eboltási időszakban „menetrend szerint" megnő az utcára tett ebek száma, mert az állattartók nem tudják vagy nem akarják kifizetni a vakcina és az eljárás árát. Félő, hogy az ebrendészeti hozzájárulás is hasonló lépésre ösztönözné, illetve kényszerítené a gazdikat.
- Jelenleg 30 kölyökkutya és megannyi felnőtt négylábú van a várólistánkon, az ebadó bevezetése ezt megduplázná, megtriplázná –véli Bornemissza Andrea. - Az a szegény munkanélküli vagy kisnyugdíjas, aki még az oltásra is alig tudja összekuporgatni a pénzt, újabb anyagi áldozatvállalás helyett inkább szeretett házőrzőjéből csinál majd áldozatot!
A felelős állattartást szorgalmazó rendelet alapvetően jó célért küzd, az ivartalanítással, a chipeléssel, a szemléletformálással és az országos adatbázis létrehozásával maximálisan egyetért az Állatbarát Alapítvány is, az állattartókra nehezedő anyagi teher mértékével (kutyánként maximum 6 ezer forint évente) viszont nem. Bizonyos, hogy az ebadó bevezetésére ráfizetne a nyíregyházi önkormányzat, mivel az ebből befolyó bevétellel szemben felmerülő költségek (a tömegesen utcára kerülő kóbor kutyák begyűjtése, tartása, altatási és tetem megsemmisítési költségek) jóval nagyobbak lennének - hangsúlyozta a kuratóriumi elnök.        KM-PI



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.