Megriadt, elszökött ebek (Hajdú-Bihari Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 01. 06. - A szilveszterkor elszabadult kutyákért többnyire jelentkeznek az elővigyázatlan gazdáik DEBRECEN. Az ünnepi tűzijáték és a hangos petárdázás okozta fény- és hanghatások évente sok házikedvenc eltűnéséhez vezetnek. A2 év egyéb időszakaiban is sok az elkóborolt kutya, azonban az eddigi tapasztalatok szerint szilveszterkor, ha enyhe mértékben is, de megnő a befogott, illetve csellengő négylábúak S2áma -tudtuk meg Léka Istvánnétól, az „Együtt az állatokért" - Állatvédő Közhasznú Egyesület munkatársától.
Elüthetik őket
Azt is elmondta, hogy az utóbbi napokban, mintegy 10-15 ebnek keresik a gazdáját, de a két hetes „türelmi időn" belül (ezután a menhely kezelésébe kerülnek s örökbe adhatóak), a tapasztalatok szerint többnyire jelentkeznek a gazdik. Az intézményben egyre kevesebb a hely az állatok számára, ennek ellenére még egyetlen ebet sem altattak el. Mivel a kutyák érzékei kifinomultabbak, valamint nincsenek hozzászokva az ilyen hatásokhoz, egy részük megvadulhat, „ellenségnek" vélheti a különösen nap fény- és hanggal járó tűzijátékokat, azonban többségük megrémül, menekülni próbál, miközben kárt tehet magában, vagy elszökhet - magyarázta Bereczné Boros Andrea, a Derecskéi Állatbarátok Közhasznú Egyesület elnöke. A vezető továbbá ötömmel közölte, hogy az utóbbi szilveszterkor sokkal kevesebb kutya csellengett gazdátlanul az utcákon, mint egy évvel ezelőtt.
Az elcsatangolt állatok sokáig az utcán kóborolhatnak, majd - szerencsés esetben - menhelyre kerülnek, de sok esetben baleset éri őket, így előfordulhat, hogy soha többé nem látják viszont a gazdájukat. Ennek elkerülésére ajánlott szilveszterkor biztonságos, zárt helyre vinni az állatokat, továbbá a tulajdonos címével és telefonszámával ellátott nyakörvet kötni nyakukba - hívta fel a figyelmet az intézet elnöke.
Partikon is
Bár szilveszter legközelebb egy szűk év múlva lesz, a kerti partikon, házi bulikon is gyakori a tűzijáték és a petárdázás. Hatásaiktól érdemes megkímélni a kedvenceink idegrendszerét.        HBN-TOB



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.