„Ne, ez Rexi. Szegény pára” (hirmondo.ro)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. január 15. - Kutyatetemekre akadtak Maksa közelében Tegnap délután értesített egy felháborodott maksai olvasónk, hogy kedden, nyúlvadászat közben a településük közelében több kutyát meglőttek a vadászok, a tetemeket pedig az útszéltől pár méterre, szanaszét hagyták. A felelős hatóságoktól érdeklődtünk a tett törvényességéről, illetve a helybéliek meséltek a meglőtt ebekről.
A maksai férfi fiával a helyszínen négy „kilyukasztott” kutya tetemét mutatta meg. – Lelőtték, aztán a hóban vonszolva a barázdákba húzták őket, hogy az úton közlekedők ne láthassák. A vérnyomok viszont akaratlanul is a barázdákból kikandikáló kutyatetemekre vonzzák a Lécfalvát Maksával összekötő úton közlekedők pillantásait. Ne, ez Rexi. Szegény pára – mutatta olvasónk a helyszínen.
Mint kiderült, Rexi a maksai tömbházlakók kedvence volt. – Több mint 10 éve lakott a tömbházak körül Rexi. A fiammal nőtt fel. Nem bántott ez soha senkit. Nem is megyek közelebb, mert irtón sajnálom – morfondírozott a férfi. – Megvolt a nagy kutyavadászat, de miért nem vitték el a tetemeket? – tette fel a kérdést a panaszos.
Ezt a kérdést tettük fel mi is a felelős hatóságoknak, kérdést, mely némelyekből indulatot, másokból közönyt váltott ki. – Tavaly ugyanez történt. Akkor Illyefalván lőttek meg három kutyát, és hagyták egy magánterületen a tetemeket – háborgott Horia Kraus, a Nez Perce Állatvédő Egyesület elnöke, aki elmondta, az érvényben lévő vadásztörvények szerint a vadászok lelőhetik a vadászterületükön, lakott településektől 200 méterre lévő, nyakörv, ismertetőjel nélküli kutyákat, ám kötelesek eltüntetni a tetemeket.
– A törvényre könnyű hivatkozni, de az erkölcsösség hol marad? A vadász nem gyilkos, hogy sportot űzzön a kutyalövöldözésből. A kóbor kutya-jelenséget vidéken a pásztorok télire szabadon kicsapott kutyái növelik. Ezen kutyák számát pedig a polgármesteri hivatalok képviselőivel közösen pontosan a vadászok kéne felügyeljék, szabályozzák. Sajnos, könnyebb a kiéheztetett, kicsapott kutyákat lepuffogtatni, mintsem azokat a pásztorokat megbüntetni, akiknek csordáik mellett törvénytelenül sok kutya van. Ezek a „hivatalos szabályozások” így zajlanak nálunk, hogy az ellenőrző szervek kapnak egy zacskó túrót, elkoccintanak egy pohárkával, és befejeződött az ellenőrzés – háborgott az állatvédő.
Mint kiderült, a vadászterület a „Natura Sălbatică” (Vad természet) egyesület „fennhatósága” alá tartozik. – Valóban vadásztunk ott nyúlra kedden. Vadászat közben bejött pár kutya, és elkezdte hajtani a vadakat. Lelőttük őket, de tudtom szerint elszállították a tetemeket. Jegyzőkönyv is készült arról, hogy 7 kóbor kutya tetemét elvitték – nyilatkozta kérdéseinkre Selariu Gyula, az egyesület elnöke.
Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője elmondta, hasonló esetet náluk még nem jelentettek. – Mindenképpen azok kellett volna gondoskodjanak a tetemek elszállításáról, akik lelőtték a kutyákat. Jogos a lakosság felháborodása. Jelentés esetén kiszállunk a helyszínre, és megvizsgáljuk az esetet, felszólítjuk a vadászokat – összegzett dr. Sikó. Tinca Teddy


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.