Legalizált kibúvó az ebtenyésztőknek (Magyar Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 07. 14. - Jogot kapott a jogsértésre az ebtenyésztő szervezet Furcsa pont került az állattenyésztési bírság körüli botrány végére - Az Országgyűlés úgy határozott, hogy jövő június 1-jéig mentesülhetnek a bírság alól az állami elismeréssel nem rendelkező ebtenyésztők. A parlamentet sokadjára megjárt javaslat ezen változatát Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára nyújtotta be. Eszerint a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) sikeresen lobbizott, mivel a döntés felmenti a MEOE-t a rá évek óta vonatkozó törvényi szabályozások betartása alól.
Sikeresen lobbizott a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE), az Országgyűlés úgy döntött, jövő év júniusig mentesül a bírság alól az egyesület. A helyzet érdekessége, hogy már jóval a parlamenti döntés előtt okafogyottá vált az ebtenyésztőkre vonatkozó módosító javaslat. A MEOE igéri, megkezdi a tárgyalásokat a kutyás szervezetekkel.
Pont került a nagy hullámokat vert állattenyésztési bírság körüli ügy végére. Az Országgyűlés úgy határozott, jövő június 1-jéig mentesülhetnek az állattenyésztési bírság alól az állami elismeréssel nem rendelkező ebtenyésztők, s a döntés elsősorban a MEOE-nek kedvez. A parlamentet sokadjára megjárt javaslat ezen változatát Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára nyújtotta be.
A parlamenti döntés gyakorlatilag jövő év közepéig felmenti a MEOE-t a rá évek óta vonatkozó törvényi szabályozások betartása alól, a regulákkal ezen időpontig nem kell foglalkoznia az egyesületnek. Korábban, kompromisszumos javaslattal élve, „csak" január elsejéig mentette volna fel a bírság megfizetése alul az egyesületet hat kormánypárti képviselő. A kutyatenyésztőknek most június elsejéig kell megegyezniük, hogy a jövőben egy állami elismerésre alkalmas szervezetben működjenek.
Simicskó István kérdésünkre úgy nyilatkozott, elsősorban a jövő évi budapesti kutya-világkiállítás biztonságos megrendezése indokolta a törvény módosítását. „Hazánk szempontjából kiemelt rendezvény a világkiállítás. A nemzetközi szervezet, az FCI korábban úgy fogalmazott aggasztják a magyarországi feszültségek, és a törvényi rendelkezések nélkül nem látja biztosítottnak a világkiállítás lebonyolítását, így felmerülhet, hogy más országnak adnák a rendezvényt. Ez senkinek nem lehetett az érdeke" - mondta Simicskó István.

A helyzet érdekessége azonban, hogy már jóval a parlamenti döntés előtt oka fogyottá vált a módosító, miután a 2013-as kutya-világkiállítás MEOE általi megrendezésének nincs sem jogi, sem pénzügyi akadálya. Ráadásul július elsején lépett hatályba az az állattenyésztési törvényi rész, amely a kutyakiállítások rendezését az elismert tenyésztő szervezetek hozzájárulásához köti. Márpedig ezt a hozzájárulást feltétel nélkül megadták volna az elismert kutyatenyésztő szervezetek.
Korábban megírtuk, a Magyarországi Német Juhászkutya Klub és a Magyar Pumi Klub is feljelentette az ügyészségen a MEOE-t, mivel az egyesület sem a 2010-es, sem a 2011-es mérlegét és beszámolóját nem fogadta el, elvesztette saját tőkéjét, s 150 millió forint tartozást halmozott fel. Ennek ellenére a MEOE legutóbbi küldöttgyűlése - másfél éves késéssel - elfogadta a 2010-es mérleget és beszámolót.
Ezzel  kapcsolatos kérdésünkre Simicskó István kijelentette: „az ügyészség feladata az esetleges törvénytelenségek kivizsgálása."
Simicskó szerint egy olyan megoldás lenne az ideális, amely egy tető alá hozná az állami elismertséget a nemzetközi jogosítvánnyal. „A Vidékfejlesztési Minisztériumnak majd pályázatokat kell kiírnia, hogy minden arra alkalmas kutyafajta-szervezet megkaphassa az állami elismertséget. Ezzel párhuzamosan a MEOE-nek is szerződést kellene kötnie ezekkel a szervezetekkel, fajta-klubokkal, és a rendelkezésükre kellene bocsátania az FCI-jogosítványt, így az elismert szervezeteknek meglenne az esélyük a külföldi szereplésre, a MEOE pedig államilag elismert egyesület lenne" - szögezte le Simicskó István.
A MEOE állítja, elhárult az akadály a kutya-világkiállítás elől, s ígéri, elkezdi a tárgyalásukat a hazai kinológia helyzetének rendezése érdekében. SZARVAS SZILVESZTER


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.