Visszaeső csempészek (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.11.21. - Állatkínzással is gyanúsítják a megbírságolt két olasz állampolgárt Harmincmillió forint bírságot szabott ki két, kölyökkutyákat csempésző olasz férfira a Zala megyei állatvédelmi hatóság, a rendőrség pedig állatkínzás miatt indított eljárást ellenük szeptemberben. Olaszországban azóta kétszer is, októberben és a múlt pénteken is lefülelték őket, mindkét alkalommal Magyarországról csempészett, nagyon rossz állapotba került kölyköket találtak az autójukban.
Olaszországban többször is lebukott, mégsem hagyott fel a kölyökkutyák csempészetével az a két olasz férfi, akik ellen a közelmúltban a magyar hatóságok is eljárást indítottak. A Reggio Emilia tartományban élő 35 éves Daniele G. és nyugdíjas apja, a 66 éves Ermete G. járművét szeptember közepén a 70-es autóúton állították meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mélységi ellenőrzést végző munkatársai. A jármű rakterében és a jobb első ülés alatt egy cipős-dobozban összesen 58 összezsúfolt, különféle fajtájú kiskutyára bukkantak. A szállítmány láttán szakhatósági segítséget kértek. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának igazgatója lapunknak elmondta: két hatósági állatorvost küldött a helyszínre, ahol kiderült, hogy hiányoznak az állatokat kísérő dokumentumok és engedélyek, a szállítók csupán kilenc útlevelet tudtak bemutatni, és azokkal csak hat kutyát lehetett azonosítani. A kölyköknek annyi helyük sem volt, hogy lefeküdjenek, a fuvarozók nem gondoskodtak a pihenésükről, ellátásukról. A járműnek engedélye, a sofőrnek pedig képzettsége nem volt kiskutyák szállítására, ráadásul két hónaposnál fiatalabbak voltak, azaz túl korán szakították el őket az anyjuktól. A lefoglalt kölyköket egy székesfehérvári menhely fogadta be, oda úton néhány elpusztult közülük. Az állatvédelmi hatóság a napokban első fokon 30 millió forint bírságot szabott ki a szállítókra. Az ügyben a nagykanizsai rendőrkapitányság bűnügyi osztálya állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomoz. A gépkocsival utazó 66 és 35 éves olasz férfit gyanúsítottként hallgatták ki tájékoztatta lapunkat Szabados Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Alighogy Magyarországon elkezdődtek az eljárások a két olasz ellen, november 17-én hajnalban az olaszországi Tarvisióban rendőrök állították meg apa és fia Chrysler Voyagerjét, amelynek-belsejében borzasztó körülmények között 62, műanyag ketrecekbe zsúfolt kiskutyát találtak. A legfiatalabb közülük alig kéthetes volt, de a legidősebb sem érte el a három hónapos kort, amikor törvény szerint már elszakítható az anyjától - adta hírül a Geapress. A kutyáknak sem csipjük, sem dokumentumaik nem voltak, a férfiak azt állították, tízezer euróért vásárolták őket egy magyarországi tenyészetben. A rendőrök a kutyákat és a járművet lefoglalták, a két férfi ellen állatkínzás és állatok csempészetének gyanújával indult eljárás.
A két férfi ellen már több esetben indult eljárás kölyökkutyák csempészete miatt. Három évvel ezelőtt az Only Dog tenyészet tulajdonosaként Ermete G.-t első fokon tíz nap elzárásra és 22 500 euró bírságra ítélték állatkínzás miatt. G. Juhász Judit



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.