A méztelen igaszság (Vas Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008; november 19. Körkép -  Méhen kívüli méz, vagyis hamisítvány. A tisztességes méztermelőket bosszantja, a fogyasztókat megtéveszti. Csak a laboratóriumi vizsgálat során derül ki, hogy mi méz és mi nem. Méz, méz, méz, termett méz, juthat eszünkbe a gyermekdal, ám felnőtt fogyasztóként nem árt tudni, hogy nemcsak termett, de csinált, vagy mondjuk úgy: pancsolt méz is van a világon. Ráadásul nem is olyan messze tőlünk, akár a közeli nagyáruházak egyikében is ráakadhatunk -persze anélkül, hogy tudnánk, mit teszünk a kosarunkba. A magyar méztermelők többször harcba szálltak már becsületük megmentése érdekében, egészen Brüsszelig mentek. Aztán sokáig csönd volt, és most ismét itt az újabb mézbotrány. Az egyik országos napilap említést tesz az Alimenti Kft.-röl, melynek az egyik kereskedőláncban fellelhető, mézként forgalmazott termékéről - a napilap által elvégeztetett ellenőrzés során - kiderült, hogy hamisítvány. Laboratóriumi vizsgálatokat az Országos Méhészeti Egyesület is kezdeményezett: akkor 32 mézből 13-ról derült ki, hogy csinált. Körülnéztünk a városszéli hipermarketben, mi újság méz-fronton. Az Alimenti Kft. termékét nem találtuk a polcokon, ám egy, az OMME-vizsgálaton fennakadt cég termékeit igen. Megnyugtató tény, hogy csupán egyetlen külföldi mézet láttunk a polcon: egy francia családi méhészet narancsfamézét.
Dr. Süth Miklós országos főállatorvos kérdésünkre elmondta, hogy a magyar méhészek védelme érdekében az idén három alkalommal ellenőrizték az itthon fellelhető mézeket, összesen hatszáz mintát elemeztek, illetve elemeznek ki a laboratóriumokban.
A mézet egyébként három módon lehet hamisítani: mindhárom módszerrel a méhek enzimjei által elvégzett munkát spórolják meg. Tudni kell, hogy az élelmiszerkönyv meghatározza a méz kívánatos szacharóz-glükóz-fruktóz arányát. A legprimitívebb hamisítási módszer az, amikor kristály- vagy répacukrot feloldva bontják fel a szacharózt glükózzá és fruktózzá. A másik esetben savas oldatot használnak, a harmadik módszernél pedig mesterséges enzimre bízzák ugyanezt a bontást - magyarázza dr. Búza László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság első embere. A fenti pancsolások során keletkezett élelmiszer az egészségre nem ártalmas, de köze sincs a mézhez.
És hogy miért éri meg hamisítani? Mert már akár egy kilogramm kristálycukorból egy kis vízből -vagyis összesen alig kétszáz forintból - elő lehet állítani a 700 forintos müvet, vagyis méhen kívüli mézet . Nagy Ildikó

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.