Felpörgetnék a méhészetet (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. február 2. - TANÁCSKOZÁS Kaposváron találkoztak a szakemberek
Somogy hazánk második legnagyobb méztermelő megyéje. Térségünkben csaknem húszszor annyi mézet állítanak elő, mint amennyi a lakosság ellátásához szükséges - összegeztek szombaton a dunántúli regionális méhésztalálkozón.

- Mihamarabb felpörgetni a méhészetet - tömören így foglalható össze az őstermelők, az
agrárvállalkozók és a szakmai szervezetek képviselőinek célja. Zsúfolásig megtelt a Kaposvári Egyetem konferenciaterme, a hagyományos rendezvényt több százan keresték fel.
Az előadásokon kívül méhész-eszköz-bemutató is színesítette a programot.
Vegyes, medvehagyma-, virág-, akác- és napraforgó: amíg az érdeklődők a bámulatosán gazdag hazai mézfelhozatalból kaptak kóstolót, ezalatt a szakemberek az ágazat legégetőbb kérdéseiről értekeztek.
- Az idei 480 milliárd forintos agrártámogatás két százaléka a méhészetre jut - közölte
Varga Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója. Rendkívül
hasznos és szerteágazó tevékenységet folytatnak a méhészek, hangoztatta a szakember.
A helyi sajátosságokra utalva kiemelte: Somogyban, ahol évente csaknem két és fél ezer
tonna mézet termelnek, 1500 méhész dolgozik.
- Az arra jogosultak többféle támogatást vehetnek igénybe -húzta alá a főigazgató. - Kiemelt cél, hogy a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan használják fel az igénylők. Lényeges tudni: az előírások betartását a hatóság következetesen ellenőrzi. A probléma nagyságától függ, hogy milyen szankciókat alkalmaznak. Egy-egy eset kapcsán megvizsgálják, hogy szándékos károkozás vagy mulasztás történt. Az eljárás során azt is nézik, hogy először történt a szabálysértés vagy visszatérő esetről van szó.
Baranyai Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei vezetője azt mondta: a 2009-es idényben 12 jogcímen igényelhető támogatás.
- A legnagyobb keretet a varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre különítették el - jelezte. Hozzátette: támogatás igényelhető a kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási, rendszerének kialakítására, a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzéséhez s a méhcsaládok számának szintentartásához is. Idén - országosan - 40 ezer eurót biztosítanak a méz fizikai-kémiai tulajdonságainak elemzésére.
Külön előadásban foglalkoztak a növényvédelem és a méhészkedés kapcsolatáról, egy
másik előadó a vegyszerek használatát elemezte, s szó esett a varroa atka elleni védekezés módszereiről. Petrus Lajos, a kaposvári méhészeti egyesület elnöke örömét fejezte
ki annak kapcsán, hogy idén is jelentős szakmai érdeklődés övezte a dunántúli tanácskozást. Harsányi Miklós

Édes változás: nőtt a mézfogyasztás hazánkban

HAZÁNKBAN ÉVENTE mintegy 20 ezer tonna mézet termelnek Az elmúlt évek átfogó marketingkampányainak köszönhetően - személyenként – 30-40 dekával nőtt a belföldi mézfogyasztás. Egy friss szakmai kimutatásból kiderül: fejenként évente így is alig 1,5 kiló mézet esznek az emberek. Dömötör János csurgói méhész úgy látja: ezek az adatok számos európai uniós felméréssel összehasonlítva igen lehangolóak. Ennek tükrében érthető a méhészek keserűsége.
NÉMETORSZÁGBAN, Nagy-Britanniában vagy Olaszországban rendszeresen vásárol mézet a lakosság - magyarázta a szakember. - Nálunk sokan jóformán csak akkor fogyasztanak egy-két kanálnyit, ha meghűltek és lázasak. Számos külföldi országban hetente többször is esznek mézet
A CSURGÓI MÉHÉSZ SZERINT azért már érezhető némi kedvező változás. A fiatalok körében egyre kedveltebb csemege.

Szereti a mézet?
NAGY ÉVA óvónő: - A szakemberek szerint is egészséges a méz. Nem véletlen, hogy ősidők óta fogyasztják. Kész szerencse, hogy sokfajta mézet lehet manapság kapni az üzletekben. S a méhészeknél is, akik finomabbnál finomabb termékeket árulnak. Olyan élelemről van szó, amely akár kenyérre kenve, akár süteményben fogyasztva is rendkívül ízletes. Családunk rendszeres mézfogyasztó.
Kiss ZOLTÁN balatonkeresztúri hivatásos vadász: - A mézet mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom. Tápláló ennivaló, amelyért a kisebbek és az idősek is rajonganak. A forgalomban lévők közül szinte mindegyik fajtát megkóstoltam már. Kedvencem a vegyes méz, de az akácot sem vetem meg. Nekünk saját méhészetünk van, így természetes, hogy a család sűrűn eszik mézet.
EGYED KÁLMÁN nagyatádi nyugdíjas: - Arra kellene buzdítani a lakosságot, hogy minél gyakrabban vásároljon mézet. A szülők csokit, cukorkát adnak a gyerekeknek. Szerintem jobban tennék, ha az édesség helyett mézes finomsággal kínálnák az apróságokat. Sok európai országban lényegesen több mézet vásárolnak, mint itthon. Ezen jó volna változtatni.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.