Mérföldkő a magyar méz történetében (Magyar Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. február 26. - Eredetiséget és minőséget igazoló üvegbe kerül a hazai termelőktől származó kiváló minőségű termék

A fogyasztók biztonságának és a termelők piaci pozíciójának javítására az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) egyedi, a magyar termelői méz eredetiségét és minőségét szavatoló üveget terveztetett, hologramos zárszalaggal ellátva, amelyet kizárólag belső terjesztéssel az egyesület tagjai vásárolhatnak meg. Bross Péter, az OMME elnöke szerint az unióba importált méz a Magyarországon termelttel együtt szabadon, ellenőrzés nélkül keveredhet, ami melegágya az eredethamisításnak. Így az unióban évente elfogyasztott importméz fele bizonytalan eredetű. Hazánkban a legtöbb minőségi probléma azzal a belföldi fogyasztásra kerülő mintegy ötezer tonna mézzel van, ami a boltokban kapható.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírja, hogy a méz csak természetes anyagokat tartalmazhat, hozzáadni idegen enzimet, édességjavító gyümölcs- vagy répacukrot sem lehet. A hamis mézért elsősorban a palackozók a felelősek, mert miután a termelőtől a felvásárló átveszi a mézet, a feldolgozási folyamatban rengeteget romlik annak minősége. A fogyasztók biztonságán és a termelők piaci pozícióján sokat javíthat a méz eredetiségét és minőségét szavatoló üveg, hologramos zárszalaggal. Nagyernyei Attila, az OMME Tolna megyei szervezetének elnöke, az eredetvédelmet szavatoló projekt kitervelője elmondta: az új üveg tervezésére és kivitelezésére szövetségesként megnyerte az Orosházán működő O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.-t. "Aki valóban hamisítatlan magyar mézre vágyik, a jövőben keresse a Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázoló üveget, melynek közepét egy méh és a 130 éves OMME emblémája díszíti. Az egyesület szavatolja, hogy az üvegbe kizárólag csak közvetlenül magyar termelőtől származó minőségi méz kerül, mivel az orosházi gyárból csak az OMME megbízólevelével lehet elszállítani az üveget. Minden megyében lesz mézesüveg-lerakat, a kiosztás módjáról az OMME megyei szaktanácsadóin és honlapján (www.omme.hu) folyamatosan tájékoztatja a méhészeket."

Gyenge Éva, az üveggyártó cég kereskedelmi menedzsere elmondta: egyelőre egymillió darab 730 milliliteres hengeralakú üveget gyártottak le, amibe egy kilogramm méz önthető. Előkészítés alatt van 0,5, és 0,25 kilogramm méz tárolására alkalmas üveg gyártása is. Bross Péter szerint a minőségbiztosítást elősegítő projekt akkor érné el célját, ha az új üvegre a méhészek feltennék a szintén az egyesület által kezdeményezett és gyártatott azonosítószámmal és hologrammal ellátott mézzárszalagot is, ami igazolná, mely mézek természetesek és magyar termelőtől származnak. Jelenleg négyszáz méztermelő használja a zárszalagot. sl

Méznagyhatalom

A világon 1,4 millió tonna mézet termelnek évente, s ebből 450 ezer tonna kerül a kereskedelembe. Magyarországon évi harmincezer tonna mézet termelnek, s ez az elmúlt években nagyjából egy szinten maradt. Huszonötezer tonna, a világ mézkereskedelmének öt százaléka exportra megy. Magyarország tízszázalékos piaci részesedésével Európa második legnagyobb méztermelője és a kontinens legnagyobb akácméztermelője, mivel Európa akácerdeinek kétharmada nálunk található.

45–50 dekagramm

Az egy főre jutó évi mézfogyasztás hazánkban mindössze negyvenöt–ötven dekagramm, ami fele az európai uniós átlagnak. A méhészek száma megközelítőleg tizenhatezer, s közülük tízezer a kereskedelemnek értékesítő árutermelő, a többiek hobbiszinten állítanak elő mézet. A magyar méhészet évente mintegy tizenhatmilliárd forintnyi értéket hoz létre.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.