Kiszúrták a méhcsaládok (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. július 14. - LOPÁS Harminc kaptárt loptak el, a kár kétmillió forint
Harminc nagyboconádi kaptárban harminc család mehet, s ezzel együtt mintegy 8 mázsa vegyes virágmézet tulajdonított el egyelőre ismeretlen elkövető Biharugra külterületéről. A tulajdonos, a körösszegapáti Kovács Ernő pénteken reggel nem hitt a szemének.

- Két, két és fél hete szállítottuk Biharugra külterületére, a Szőlőskert mögötti erdőbe a kaptárakat. Egy hete pergettünk. Egy kaptár a benne lakó családdal, keretekkel 41 kiló, csütörtökön 69-70 kilogrammnál tartottunk. Ha nem lopják el, ma és holnap újra pergethettünk volna — nyilatkozta lapunknak tegnap a pórul járt tulajdonos.
Kovács Ernő azt is elmondta: gyanítja, hogy a méhészkedéshez értő ember is volt a tettesek között, hiszen csak a jó családokat vitték el.
- Amelyik anyahiányos volt, azokat a kaptárakat előző este, amikor kint voltam, gézszállal megjelöltem. Érdekes módon ilyet egyet sem vittek el, csak a kifogástalan kaptárak lettek oda. Az is felettébb gyanús, hogy a nagy meleg miatt a méhek „ki voltak tőgyelve...", s ez sem okozott gondot a tetteseknek. Akkurátusán befüstölték őket, majd bezárták a 15 keretes kaptárakat a szállítás előtt - sorolta szakmai érveit, hogy miből gyanít méhészeti ismeretekkel felvértezett elkövetőkre.
A tettesek a több mint két évtizede méhészkedő Kovács Ernő kaptármérlegét is elvitték, így megmaradt - azóta a biharugrai helyszínről már elköltöztetett - családjainál a napi hordást sem tudja mérni.
- Ezt nem lehet szakmaként csinálni, nálam már életforma. Először nem hittem a szememnek, s azóta sem tudom elhinni, hogy ilyen a mi vidékünkön egyáltalán megtörténhet. A környékünkön minden erdőt bejártam, de olyan, mintha a tűt keresném a szénakazalban. Arra sajnos nincs pénzem, hogy egyszerre pótoljam az okozott kárt. így a télen kaptárakat csinálok, kereteket szegelek, s talán két év múlva újra annyi családom lesz, amennyi ezelőtt volt — bizakodott az 57 esztendős méhész.
A Sarkadi Rendőrkapitányság az ügyben ismeretlen tettes ellen lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett eljárást. Both Imre


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.