Életformájuk a méhészet (Új Néplap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. december 16. - PIAC A magyar méz védelmére megoldást jelent a termelői üveg

Még ma is gyakran szembesülhetünk azzal, hogy a magyar mézet argentinnal és kínaival keverik. A zárjegy bevezetésével és a speciális termelői mézesüveggel sikerülhet megvédenünk a hazai mézet, hiszen így nyomon követhető, ki termelte — véli Szabó István karcagi méhész.
Tartozott a könnyűek közé, de az embert kárpótolja a természetközelség és az elért eredmények, a minőségi méz előállítása. Rendkívül nehéz azonban ma az értékesítés, pedig a magyar méz világszínvonalú. A Kárpát-medencében nagyon jók a körülmények, ám sajnos naponta szembesülünk azzal, hogy a magyar mézet mással keverik, s így kerül a polcokra. A megoldás az lenne, ha hazánkból már feldolgozva, üvegekbe csomagolva és nem ömlesztve, kannákban vinnék ki külföldre. Akkor biztos, hogy az eredeti minőségben jutna el a fogyasztókhoz. Sajnos azonban az országos méhészegyesület sem bír a multi láncokkal. Az idei felvásárlási árak a tavalyi szinten maradtak, így voltak, akik felszámolták az állományukat. Most Karcagon egy termelő átlagban 80 méhcsaládot gondoz. - Mindenképpen lépni kellene a termelők érdekében - veszi át a szót Molnár Sándor, aki már lassan ötven éve méhészkedik. A szakma kezd elöregedni, sokan vagyunk hetven-nyolcvan évesek. Az állományomat én is, hatvan családra csökkentettem, s már nem vándorolok, a karcagi határba viszem ki a méheket. Jó közepes termésem volt, s bár az árak nem emelkedtek, szerencsés vagyok, mert a megtermelt mézemet háztól el tudom adni. Azt hiszem, jobban kellene reklámozni a termelői méz megbízhatóságát. Nekem, mint kistermelőnek nem éri meg labort működtetni, ott pepecselgetni, hogy valami mézszerűt állítsak elő, másrészt nem is értenék hozzá.
- A termelők és a vásárlók érdekét is védi az új üveg, melyen felirat hirdeti, hogy termelői méz van benne - folytatja Szabó István, aki szerint a kunsági méhészeknek szerencséjük volt idén. Március végétől június végéig nem volt jelentős csapadék, s a nyári virágok zöme ez idő alatt indult meg, s ez megdobta kicsit a nektárt. Az aszály és a hordástalanság miatt azonban többet kellett etetni a méheket.
A karcagi méhészek télen sem pihennek, folyamatosan figyelni kell az állományt, s ha szükséges, pótolják a kaptárakban cukorsziruppal, mézzel az élelmet. Aztán április közepén kiderül, hogyan telelt át az állomány, s kezdődhet a vándorlás, a pergetés. Daróczi Erzsébet

Egyre kevesebb fiatal vállalkozik
KISSNÉ NAGY ANIKÓ a karcagi piacra jár ki mézért, mert három gyermeke imádja ezt a csemegét - Egykoron apukám is méhészkedett, de az értékesítési gondok miatt abbahagyta — mondja. - A sok bizonytalanság miatt úgy látom, a fiatalok nem mernek erre a szakmára vállalkozni, hiszen egy-egy méhcsalád megvásárlása sem olcsó, és még ehhez jön a sok szakmai követelmény, ismeret is. A felvásárlás akadozik, ezért a méhészek most is a piacon kénytelenek árulni. Azt gondolom, a karcagi jó méznek itt mindig lesz keletje, hiszen ennél nincs jobb ebben az influenzás szezonban.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.