Kárpát-medencei méhésztalálkozó (Magyar Mezőgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. január 6. - Tavaly, advent idején Erdélyből, Felvidékről, Muravidékről, Őrvidékről érkeztek jeles méhészek Zalaegerszegre, hogy Göcsej „fővárosában" találkozzanak magyar méhésztársaikkal. E randevúra a városban VI. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Mézfesztivál adott alkalmat

A Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete és a megyeszékhelyi Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ közös rendezvényén, a méhészek már a megnyitó előtt elfoglalták gazdag árukínálatukkal az előcsarnokot, s a látogatóknak alkalmuk nyílt a finomságok kóstolgatására, a vásárlásra.
Jordán Ferenc, a zalai egyesület elnöke elmondta, hogy első rendezvényükkel az volt a cél, hogy a nagyközönséget megismertessék termékeikkel, bővítsék annak választékát. Majd hozzájuk csatlakozott a felvidéki Ipolyvölgye méhészegyesületének néhány tagja, őket követték az erdélyi Hargita mentéről, aztán a Mura-vidékről érkezett társak. Közben határainkon innen más méhészek érdeklődését is felkeltette ez a rendezvény. Mindezek után az esemény érdemes lett a címre: Kárpát-medencei Mézfesztivál.
- A magyar mézek különlegesek, jó minőségűek és megbízhatóak - hangoztatta a fesztivál megnyitóján Manninger Jenő, a zalai közgyűlés elnöke, majd kitért arra, hogy Európa akácméztermelésének jelentős részét adja Magyarország, mintegy 15 ezer tonnát exportálunk.
A megnyitó után kiosztották a fesztiváldíjakat. Ezúttal a székelyföldi méhészek, a nagykanizsai Kristóf Méhészet, a sárréti Nagy Gyula, a muravidéki (Lendva) Kavas Méhészet, a baktüttösi Miklós Méhészet és a bajai Zsellér Méhészet kapott elismerést. Ugyancsak dicsérő szavakkal illették Sárosi János méhészt, aki az általa gyűjtött és kiállított szakkönyvekkel hívta fel magára a figyelmet, melyek legrégebbi darabja 1851-ből való. Megtekinthették az érdeklődők a Méhek és virágok című fotótárlatot, s a város óvodásainak, iskolásainak, pedagógusainak mézeskalács alkotásait, a Gébárti Kézművesház dekoratív csuporjait, mézesedényeit és más kerámiákat.
Nagy érdeklődés kísérte dr. Gubicza Andrásnak, a biológiai tudományok  kandidátusának előadását, melyet „A méz mint az egészséges táplálkozás alappillére" címmel tartott a keszthelyi méhész-oktató. Okkal és joggal választotta ezt a témát, hiszen mint mondta, máig nagy fogyasztója a méznek. Hasznát ma is élvezi. Bár karnyújtásnyira van a 90. évtől, kitűnő szellemi és fizikai állapotban éli napjait.
Mindezek után nem lehetett ellenállni a sok finomság csábításának, hogy körül ne nézzünk az egyre több érdeklődőt vonzó termékbemutatón. Megkapó volt a csikszeredahelyi Lázár Elvira és a székelyudvarhelyi Albert Géza gazdag választéka. Méhkenyerük különös figyelmet érdemel. Mint a méhész hölgytől megtudtuk, ez a termék összetétele által értékesebb, mint a virágpor, sokkal jobban szívódik fel a szervezetben, s táp- és antibiotikus értéke is háromszor magasabb. A méhkenyérnek, erősítő hatása mellett, magas a szelén tartalma is, amely segíti a szervezet méregtelenítését. A székelyföldi csapat méltán érdemelte ki a fesztiváldíjat, akárcsak a nagykanizsai Kristóf József, aki ízesített méz különlegességeivel tűnt ki.
Sikeres volt a bajai Zsellér család bemutatkozása is. Amíg a két testvér, István és László méz kínálatával jeleskedett, Zsolt az ifjabb családtag, mézeskalácsaival, mézes töltelékkel készült bejglijeivel hívta fel magára a figyelmet. Másokkal együtt hasonló sikerrel mutatkozott be a Lendváról jött Kavas Milera, a zalaegerszegi Pais Méhészet, a nemessándorházai Zalavári Ferenc, de elhozták és ajánlották termékeiket a mézesbor és -pálinka, valamint -koktél készítők, s a méhviasz termékek gyártói is. Amíg az első napon előadások és a kóstolgatás mellett a vásárlás kötötte le az érdeklődők figyelmét, másnap az ünnepségek kaptak nagyobb figyelmet. Előbb mézszentelő szentmisét tartottak a Mária Magdolna nagytemplomban, majd a mézlovagrendek a városháza elé vonultak, ahol a Városi Fúvószenekar fogadta őket, s Gyimesi Endre polgármester köszöntötte a díszes ruhába öltözött rendi tagokat.
Gazdag program örvendeztette az érdeklődőket délután a Keresztury ÁMK-ban, ahol Mikulás adott mézes ajándékot a kisgyerekeknek, azután a söjtöri népdalkör szellemes műsora emelkedett ki a Márton-napi „libásdalokkal", valamint az ugyancsak szórakoztató bordalokkal. Az ő szereplésük után Gyuri Bíró pergő dobszólója kíséretével érkeztek a lovagrendek tagjai, hogy részt vegyenek a vendéglátó Ambrózia Mézlovagrend új zászlajának avató ünnepségén.
Itt a rendező méhészegyesület elnöke Jordán Ferenc mondott rövid avatóbeszédet, majd Sághegyi Gellért plébános méltatta a szorgalmas méhek és méhészek munkáját, s ezt követően megszentelte az új díszes hímzésű lobogót. Arra elsőnek Dezsőné Kondor Anita, a művelődési központ igazgatója, zászlóanya kötött szalagot, majd ugyanezt tették a Niklai, a Kiskunhalasi, a Somogyországi-Zselici, a Palóc-Ipolysági Mézlovagrendiek.
Közben a művelődési ház előcsarnokában továbbra is zavartalanul folytatódott a méz- és méhészeti termékek kóstolója és vására, ami a gazdag rendezvény harmadik napjának programját is kitöltötte. A lovagrendi bál „Borban az igazság, mézben az egészség" címet kapta. Végezetül „Búcsú - csupor, búcsú - pohár" mottóval fejeződött be a VI. Kárpátmedencei Mézfesztivál. NEMECZ FERENC



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.