Találkoztak a méhészet szerelmesei (Nógrád Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március 22. - Zsúfolásig megtelt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ aulája szombaton az Ipolymenti Méhésztalálkozón.

Idén harminckét kiállító érkezett az ország minden tájáról és a Felvidékről: a győriek, pécsiek, nyíregyháziak, orosháziak méhészeti eszközöket és termékeket egyaránt árultak.
A standoknál nem egyszer a legújabb technológiával készült eszközök találtak gazdára: volt itt kaptárszolga, füstölő, méhlefúvó, önfordítós pörgető, védőruházat... Mégsem csak a szakemberek számára szolgált széleskörű kínálattal a vásár, az érdeklődők a mézborok, mézszappanok, fajtamézek, mézes sütemények, édességek széles választékából válogathattak, sőt még kerámiát is vásárolhattak.
A Szandcu Józsefnagymester vezette mézlovagrend két új lovagot fogadott tagjai sorába, akiknek mindenkoron képviselniük kell a méhészet érdekeit is. A 2008-ban megalakult lovagrend jótékonykodásáról is híres: idősek otthonaiba, kórházak gyermekosztályaira adományoztak már mézet.  
Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szakmai elnökhelyettese elmondta: egyesületük közel tízezer méhészt tömörít magába, akik hétszázezer méhcsaláddal foglalatoskodnak. - Az országban mintegy tizenötezer méhész tevékenykedik, s 900 ezer méhcsalád van. Európában az akác jelenlétének köszönhetően nálunk a legnagyobb a méhsűrűség, ami azt jelenti: tíz méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. 20-25 000 tonna mézet exportálunk évente - fejtette ki a szakember, aki azt is hangsúlyozta: állandó küzdelmet folytatnak a mézhamisítás ellen, mintákat vesznek a kereskedelemben megjelenő mézfajtákból, s azokat Brémába küldik laboratóriumi vizsgálatra, az eredményeket kötelesek nyilvánosságra hozni. - Egyesületünk tagjai termelői mézesüveget kapnak, amelyeket zárszalaggal látunk el. A zárszalag igazolja: magyar készítésű, természetes mézet tartalmaz az üveg - hangsúlyozta az elnökhelyettes.
- Antalka Istvántól, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület balassagyarmati klubjának vezetőjétől, a rendezvény egyik fő szervezőjétől megtudtuk: immár hetedszer kerül sora találkozóra, amelyet az Ipolyszakállosi Szlovákiai Méhész Alapszervezettel együtt 2003-tól hol Balassagyarmaton, hol Ipolyságon hívnak össze. - A megyében 430 regisztrált méhészt tartanak nyilván 32 000 méhcsaláddal. Minden hónap első péntekén Salgótarjánban, az első szombaton pedig Balassagyarmaton tartunk klubfoglalkozást, neves előadókkal - mondta a méhész, aki a méhészek életmódjáról és a méhészeti tevékenységről szólva elmesélte: tavasztól szeptember elejéig tart a munka dandárja. - A méhészek vándorolnak a télen cukorsziruppal feletetett méhcsaládokkal az ország különböző részein virágzó növényekhez, ahol a méhek tájolását követően kerül sor a hordásra, amikor is a méhek virágport és nektárt gyűjtenek, majd a méhész kipörgeti tőlük a mézet, amelyet megszűr a viaszmorzsáktól, kiüvegezi a mézet, aztán jöhet az értékesítés - ismertette a munkafolyamatot a szakember.
Kiss Sándor, az Ipolyszakállosi Szlovákiai Méhész Alapszervezet elnöke elmondta: - Szlovákiában 200-220 000 méhcsalád és 16 000 méhész van, s míg Magyarországon 64 méhcsalád jut átlagosan egy méhészre, addig
Szlovákiában csak 13,5 az átlag. - A 32 méhészből álló ipolyszakállosi szervezet azonban 2800 méhcsaláddal foglalkozik, vagyis mi, a 87,5-es átlagunkkal messze meghaladjuk az országos és a magyarországi átlagot - szögezte le az elnök, azt is hozzátéve: országuk átvette a mézesüveg és a zárszalag „intézményét", azonban náluk ezt ki kell érdemelni, nem jár automatikusan a szervezeti tagoknak. - A nyitrai mezőgazdásági vásáron évente megrendezik a mézversenyt, s aki megfelel a rendkívül szigorú szakmai követelményeknek, elnyeri a zárszalagot, de onnantól fogva rendszeresen ellenőrzik munkáját, s a mintákat a két akkreditált laborunk valamelyikében ellenőrzik. Egy minta értéke 23 000 koronának felel meg, s ha tiszta a méz, az állam fizeti meg az összeget a termelőnek, ha viszont nem tiszta, a termelő fizeti meg a büntetést, s az összes mézét megsemmisítik - ismertette a magyarországinál jóval szigorúbb szabályozást Kiss Sándor, aki azt is hozzátette: míg az uniós szabályozás szerint a méz víztartalma húsz százaléknál több nem lehet, addig Szlovákiában a norma 18 százalék, a méz répacukortartalmának felső határa öt százalék, akárcsak az uniós országokban, viszont Szlovákia a HMF nevű nyomelem tekintetében szintén szigorúbb: míg az uniós norma egy kiló méz esetében negyven milligramm, addig a szlovák méz csak húsz milligrammot tartalmazhat a nyomelemből. A nagysikerű méhésztalálkozón szakmai előadások is elhangzottak. Bross Péter, az OMME elnöke a magyar méhészet helyzetéről, az aktualitásokról adott számot, Ludovit Gál, SzV elnök a szlovák méhészet helyzetéről beszélt, Tóth Péter, OMME szaktanácsadó a varroa elleni szerek hatékonyságáról, alkalmazásáról szólt, Juraj Toporcák professzor pedig a méhbetegségekről tartott előadást. Szabó Andrea



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.