Biomézbe zárt fűszerek (Petőfi Népe)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március 17. - ÚJDONSÁGOK A jó méhész a természetet is szeretné felülmúlni

Eredményesen harcol a „mézgyárakkal” az élelmiszer-ellenőrző hatóság -állítja az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Két évvel ezelőtt még a megvizsgált mézek hetven százalékáról derült ki, hogy pancsolták, újabban „csak" tíz százalékukról.
A hamisítások hallatán sosem a házai méhészekre gondolunk mégis, a becsületes termelőknek is ártanak az élelmiszer-kereskedelem maffiózói. Vigasz számukra az, hogy a nagy országos és nemzetközi élelmiszer-ipari seregszemlék mindig bizonyságul szolgálnak: Magyarországról egészséges, az élelmiszer-biztonsági követelményeket messzemenően kielégítő termékek származnak. Ezt üzenték a világnak az idei berlini Zöld Héten kiállító magyar termelők, köztük a méhészek is.   
A rendezvény egyik sztárja volt a fülöpházi bioméz. Nem csoda, hisz a falut övező ligetes akácosok, galagonyások, vaddohányos mezők minőségi mézlegelők. A nemzeti park védettséget nyújt a kemikáliákkal szemben. Ezért akik méhészettel foglalkoznak ott, célszerű a biominősítést megszerezniük gazdaságuknak. Molnár Imre és felesége, Zsuzsa asszony száz-száztíz családdal tart fenn ilyen organikus méhészetet. Azt mondják, náluk a méz annyiban hasonlít a borhoz, hogy összetétele minden évben más, évjárata van. De ahogy a minőségi bor piacát, éppúgy az ellenőrzött körülmények között dolgozó ökológiai méhészetek termékei piacát is rontják az ipari mértékben előállított hamisítványok.
Érdemes volna talán a biomézet is olyasféléle tulajdonsággal felruházni, ami kiemeli a tömegtermékek közül.
Zsuzsa asszony tudja a módját, néhány év óta gyógynövényekkel ízesíti a termés egy részét. Például a galagonya, a boróka bogyója, a fűszerpaprika, a levendula és hasonló illóolajos növények különleges aromájú finomsággá nemesítik az eredendően is nemes biomézet. Módszere ritkaság, nemigen tudunk a környéken piacos méhészetről, ahol a méz gyógyhatású alkotórészeit ily módon kiegészítenék.
- Mondhatnánk, vétek megváltoztatni a méz alkotóit, ízét, amit természet oly remekül megalkotott. De én is a természetet hívom segítségül újításaimhoz. Csak olyan herbáriákat használok, melyek bizonyítottan jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. Ezektől a növényektől különleges aromájú csemegévé változik a méz. Élelmiszer-ipari vásárokon bemutattam, lelkesen fogadták készítményeimet - sorolta Molnár Imréné.
Reméljük, hogy valamikor elmondhatjuk ugyanezt a kereskedésekben is. Ám a cukor és a méz ára között nagy a különbség, s a profitéhes hamisítók ki tudja, meddig törnek borsot a tisztességes méhészek orra alá. - Vásárlóink, akik megismertek bennünket, visszajárnak hozzánk, ez is azt jelzi, hogy a méz, bizalmi termék. És talán még büszkék is arra, hogy ismerik a méz származási helyét. Szóból és tapasztalatokból ért az ember, ezért többet kellene a méz jótékonyságáról nyilvánosan beszélni, hogy az emberek megértsék: a minőségi méz több mint édesítőszer, gyógyszer az. Miklay Jenő       


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.