Kétszázezret érnek az ellopott méhek (Délmagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.09.07. - Szentes - Betelt a pohár Szepesi Ferenc méhésznél. A szegedi családi gazdaság tulajdonosának elege lett abból, hogy ellopják kaptárait. Az elmúlt hetekben 5 méhcsaládja tűnt el, ezért a nyilvánossághoz fordult, és jutalmat ajánl fel a nyomravezetőnek. Eddig 200 ezer forint kárt okoztak a tolvajok.
5 kaptár mehet loptak az elmúlt hetekben a Szentes és Vásárhely között található egyik tanyából. Ezzel 200 ezer forint kárt okoztak a tolvajok Szepesi Ferencnek. A szegedi méhész azt mondta, betelt a pohár.
- Hiába dolgozunk éjjel-nappal, ha lelkiismeretlen emberek tönkreteszik   a munkánkat, veszélyeztetik a megélhetésünket - fakadt ki a családi gazdaság 61 éves tulajdonosa. Úgy döntött: nem tűr tovább, a nyilvánossághoz fordul, és 100 ezer forint jutalmat ajánl fel annak, aki segít lefülelni a tolvajokat, vagy a kaptárok nyomára vezeti.
A fából készült kaptárokon ugyan minden méhészetnek rajta van a saját jele, de ezt nagyon könnyen el lehet tüntetni, át is pakolhatják egy másikba a méhcsaládot. Szepesi Ferenc úgy vélte: ezért nincs sok értelme a rendőrségen feljelentést tenni. Inkább abban bízik, hogy megpróbálják áron alul elpasszolni a méheket, és méhésztársai szólnak neki.
Egy család, ami mintegy 50 ezer méhből áll, 40 ezer forint. Csak feltűnik, ha ennél olcsóbban kínálják a rovarokat - reménykedett a méhész, aki a tolvajok miatt mind a 87 kaptárát elszállította a tanyáról. - Maradhattak volna még virágport gyűjteni, de nem kockáztatok. Pár nappal ezelőtt
újra megpróbáltak lopni. Akkor már kint aludt az egyik emberem a tanyán, talán ezért futamodtak meg végül. Most már jöhetnek, nincs mit elvinni - mondta. Szepesi Ferenc sokfelé viszi a kaptárait, de csak itt tűnnek el a méhek.
Így is nagyon nehéz helyzetben vannak az idén a méhészek. A sok eső elvitte a szezont, a méztermés 80 százaléka oda lett. Küzdünk az életben maradásért. Ilyen ínséges időben minden fillér számít.   Nem  állíthatok mindenhová  őrt,  amikor alig  tudjuk fenntartani  a  gazdaságot -
állapította meg a méhész, aki 1985 óta foglalkozik méhekkel, de szerinte ilyen rossz év, mint a mostani, még nem volt. TÖRÖK ANITA


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.