Megsemmisítik a hamis mézet (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. december 15. - Pult alóli árusítás, bizonytalan eredet, kétes élelmiszer-biztonság - a Magyar Nemzet leleplező cikke és a Hír Televízió Panaszkönyv című műsora nyomán újabb fejezettel bővült a mézbotrány krónikája. Most Fazekas Gyula, a magyar-német tulajdonú Pannon Honig Kft. egyik tulajdonosa és ügyvezetője, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének volt elnöke került bajba, aki a cég gödöllői irodájában munkatársunknak kínálta - számla nélkül - az ellenőrizhetetlen eredetű mézet.
Az ügyben szerettük volna szóra bírni Bognár Lajos helyettes államtitkárt, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökét, ám csak írásban reagált az elnöki titkárság. Ezek szerint az illetékes kerületi főállatorvos a Hír TV hétfői adását követő egy órán belül ellenőrzést tartott a telephelyen és minden terméket zárolt. A másnapi vizsgálat megállapította: kisebb mennyiségű jelölt és nagyobb tétel ismeretlen eredetű mézet, illetve jelöletlen propoliszt és méhviaszt tároltak a helyszínen. Az azonosíthatatlan, illetve fogyasztásra alkalmatlan tételeket megsemmisítik. Mivel a kft. irodája tiltott módon árusított, ezért a hatóság eljárást indított a vállalkozás ellen, amely a megsemmisítés költsége mellett pénzbírságra számíthat. A fogyasztók a céggel szemben érvényesíthetik kártérítési igényeiket. Pillanatnyilag nincs információ arról, hogy az értékesítés a német tulajdonostárs tudtával történt-e, ezért a partner felelősségét csak a vizsgálat későbbi szakaszában lehet megállapítani.
Levélben kérdéseket intéztünk a németországi Binder GmbH-hoz is. A cégtől azt tudakoltuk, miként értékelik magyar üzlettársuk piaci magatartását, illetve hasonló eset elképzelhető-e a német piacon. Lapunk megkereste Klenáncz Józsefet, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnökét is, aki e poszton nemrégiben Fazekas Gyulát követte. Az elnök - állítása szerint - először tőlünk értesült a legújabb mézbotrányról, így nem kívánt reagálni a hírre. Kérdésünkre, miszerint - az általunk elmondottak alapján - elképzelhetőnek tartja-e Fazekas Gyula kizárását az egyesületből, azt válaszolta: miután áttekintik az ügyet, az esetleges kizárásról demokratikus úton, voksolással fog dönteni a szervezet, s személy szerint ő is a „szavazófülke magányában" fejezi ki majd személyes véleményét. VASVÁRI ÉVA



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.