A méhészek már a télre készülnek a Farkasszigeti Arborétumban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
Foto: Kovács Csaba

2011. szeptember 20. - Évzáró telelési bemutató színtere volt az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti Állomása és Arborétuma.  Bár talán sok embernek még nem a közeledő tél jutott eszébe ezen a verőfényes hétvégén, de a méhek, és természetesen a méhészek is tudják, hogy a szeptemberi napsütés csak illékony tünemény, menthetetlenül közeledik az a 3-4 kemény hónap, mikor a méhek a kaptár rabságába kényszerülnek. Nehéz időszak ez a méheknek és a méhésznek egyaránt, mert a tél könnyen megtizedeli a családokat. A jövő év gazdasági eredményét alapjaiban befolyásolhatja, hogyan sikerül a családok telelése.
Image
Kevéssé ismert talán, hogy a méhek a hideg idő beköszöntével a kaptár fogságába kényszerülnek. Minden élettevékenységük lelassul, a rendelkezésre álló mézkészlet felhasználásával kell megoldaniuk a család fennmaradását.
Ezt a feladatot a család teljes és szervezett együttműködésével oldhatják csak meg. Szorosan egymásba kapaszkodva alakítják ki a telelő fürtöt, mely közepén a legnagyobb hidegben is megtartják a fiasítás számára szükséges hőmérsékletet. A fürt egy lassú folyamatos „áramlással’, helycserével oldja meg a külső és belső méhek váltását. A klímatizálás fűtőanyaga a telelő mézkészlet, melynek elégnek kell lenni jövő tavaszig.
Image
E ponton lép be a gondos méhész, akinek az elkövetkező napokban végzett fészekrendezéssel szükség esetén etetéssel biztosítani kell a megfelelő mennyiségű, minőségű, a kaptáron belül elhelyezett táplálékot. Annak érdekében, hogy a méhek minél kevesebb energiát fordítsanak a kaptár hőmérsékletének megtartására külső és belső takarással kell segíteni a családokat. Sajnos méheinknek folyamatosan szaporodnak az élősködői is, ezek gyérítéséről is időben gondoskodni kell.
A Püspökladány és Vidéke Méhészegyesület igyekszik tagjait segíteni az eredményes munkában. Az év során az aktuális tevékenységgel kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzéseket tart idősebb kollégák vezetésével.
Image
Az évet záró telelési bemutató színtere volt az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti Állomása és Arborétuma. Az érdeklődők Vass Sándor méhésztárs méhészetében ismerkedhettek meg a betelelés bevált mesterfogásaival.
Az arborétum igen kedvelt telelője a méhészegyesület tagjainak, mert a közel 500 fa és cserjefaj, mely az arborétumban megtalálható jelentős virágporforrás a méhek tavaszi fejlődéséhez. Talán kevesen tudják, hogy a virágpor a méhek életében igen fontos szerepet tölt be, mert ez biztosítja a fiasítás számára az életfontosságú fehérjéket. Míg a mézet – ami szénhidrát forrás – a méhész, etetéssel pótolni képes, a virágpor hiánya lassíthatja a méhcsalád tavaszi fejlődését.
Pedig igen nagy szükség van a gyors létszámnövekedésnek a tavasz beköszöntével, mert az akác – mint a legjelentősebb hazai nektárforrás – igen korán virágzik. Az akácméz mennyisége és minősége pedig alapvetően határozza meg a hazai méhészetek eredményességét.
A bemutató során a méhészek megismerkedhettek az időszerű méhegészségügyi teendőkkel – atkairtás a végéhez közeledik – az elengedhetetlenül szükséges családonkénti mézkészlet mennyiségével, és elhelyezkedésével, a külső és belső takarás fontosságával is. Csiha Imre


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.