Aggodalom a méhészeknél (Hajdú-Bihari Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 04. 13. - A méhészekre rója a felelősséget a főállatorvos Az érvényes kormányrendelet egyértelműen előírja, hogy a méhek tavaszi vándoroltatásához szükséges igazolás csak az állatorvosi vizsgálat nyomán adható ki. A megyei főállatorvos azonban úgy határozott, több felelősséget kell vállalniuk a méhészeknek: az állomány egészségi állapotára vonatozó nyilatkozatuk alapján is kiadja az igazolást. A döntés nem kockázatmentes, hiszen, ha a méhész nem ismeri fel a lappangó betegséget, akkor a vándoroltatás során a fertőzés szétterjedhet más tájakon is. Dr. Tischler István főállatorvos szerint nincs ok az aggodalomra. Az egészségügyi vizsgálat elmaradásának súlyos következményei lehetnek.
DEBRECEN. A megyei főállatorvos, dr. Tischler István idén nem rendelte el a méhek tavaszi egészségügyi vizsgálatát. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a vándoroltatás során a beteg családok szétszórhatják a fertőzést. Korábban azokat meg kellett semmisíteni, a gazdákat pedig az állam kártalanította. - magyarázta Balogh József, az Örösi Pál Zoltán Méhészegyesület elnöke.
A méhészek tavasszal virágzó tájakra telepítik a családokat, s előtte - a jogszabályi előírásnak megfelelően - az elmúlt években igazolást kellett kapniuk arról, hogy az állomány egészséges.
Dr. Tischler István az említettek kapcsán közölte: az igazolást - mint arra tavaly már volt példa - a méhész nyilatkozata alapján adják ki. Ezzel a rendszerrel megnőtt a méhészek felelőssége. Mint mondta, ennek tudható be, hogy az elmúlt esztendőben jelentősen csökkent a kártalanítandó állományok száma.
- Csakhogy a méhészek egy része nem eléggé felkészült a betegség megállapításira, s lehet olyan is, aki egy-két beteg család esetében inkább a mézre káros antibiotikumos kezelés mellett dönt - érvelt a módszerrel szemben Balogh József, hozzátéve, hogy az őszi kötelező vizsgálat állami költségen zajlik, míg a tavaszit maguk a méhészek fizetik.
A megyei főállatorvos erre azt mondja, hogy a méhésznek nem a diagnózis felállítása a feladata, hanem annak felismerése, hogy állománya nem egészséges. A betegség gyanújának bejelentése pedig a méhész törvényben előírt kötelezettsége, melyet az állományát felügyelő magán-állatorvosnál kell megtennie. Az állományban elvégzett egészségügyi vizsgálat, valamint a kiegészítő intézeti vizsgálat alapján végezhető el az állományok gyógykezelése.

Százmilliós kár lehet
Az egyesület tagjai - mint elnökük mondta - azért aggódnak, mert az utaztatások nyomán a következő hetekben gyógyíthatatlan betegséggel (nyúlós költésrothadással) fertőződhetnek meg a ma még egészséges állományok.
Szerintük a vizsgálatok elmaradása miatt a kár országos szinten több száz millió forint is lehet, hiszen egyetlen család napi ára 35-40 ezer forint - tudtuk meg a szakembertől. Hangsúlyozta, hogy tudomása szerint az ország többi megyéjében nem kockáztatják ezt a veszélyt: csak az elvégzett tavaszi vizsgálatok alapján adnak igazolást a vándoroltatáshoz.
Dr. Tischler István végül annyit jegyzett meg: amennyiben a vándoroltató méhész a jogszabályban előírt regisztrációs kötelezettségének a méhlegelő illetékes települési jegyzőnél eleget tesz, úgy a betegség tovahurcolásának lehetősége csekély. SZK

A jogszabály szövege
A méhek szállítása és vándoroltatása 8. § (1) A méheket - beleértve az anyát is a fiasítást is - állandó tartási helyükről átköltöztetés, vándoroltatás esetén egy hétnél nem régebbi állatorvosi igazolással szabad kivinni,...
(2) Az állatorvosi igazolás kizárólag kedvező eredményű vizsgálat esetén állítható ki. A vizsgálatot a hatásági állatorvos a méhegészségügyi felelős segítségével folytatja le. 70/2003. (VI. 27.) FVM-rendelet




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.